Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Electrolux kompenserar sparkade i Mexiko

Electrolux erkände för ett år sedan att det var en miss att sparka 99 protesterande anställda under pandemin. Men först nu är konflikten helt löst när de sex sista anställda fått kompensation.
Johanna Rovira Publicerad
AP.
Ett stort antal anställda i Juarez, Mexiko, protesterade under coronapandemin mot att företaget höll öppet kylskåpsfabriken. anställda som sparkades efter protester AP.

I april 2020 protesterade ett antal anställda på Electrolux kylskåpsfabrik i Juarez, Mexiko mot att fabriken höll öppet, trots att myndigheterna bara tillät samhällsviktig produktion. 99 av de protesterande fick sparken och efter en utredning, som bland annat Unionenklubben på Electrolux i Sverige drivit på, erkände företaget att uppsägningarna inte var förenliga med företagets riktlinjer.

Läs mer: Electrolux erkänner misstag vid protester i Mexiko

– Det var sex personer som inte antog Electrolux erbjudanden om kompensation. Även om vi är kritiska till att det har tagit alldeles för lång tid så är det nu glädjande att en lösning har hittats  även för dem, säger Karin Ström, internationell ombudsman på Unionen.

Samarbete mellan fack

Hon har tillsammans med Unionenklubben på svenska Electrolux, det globala industrifacket IndustriAll och en aktivist, Tony Karlsson, samarbetat med företaget för att lösa den 18 månader långa konflikten i Juarez. Till slut lyckades man koppla ihop de sex personernas juridiska ombud med företagets jurister i USA, vilket ledde till en uppgörelse.

– De sex fick i princip vad de begärt, baserat på hur länge de varit anställda på företaget, säger Karin Ström.

Ingen av de avskedade fick dock tillbaka sina jobb, som några av dem önskade.

Uppdaterade rutiner

Electrolux har sett över sina rutiner och riktlinjer för hur man ska handla om liknande situationer uppstår igen. Man har också uppdaterat uppförandekoden för bolaget globalt.

–Vi har haft en bra dialog med ledningen i Sverige och att vi löste detta bådar gott inför framtiden. Vi har framfört till företaget att det skulle vara bättre och lättare om det fanns lokala fackklubbar att förhandla med och vi är beredda att stötta de anställda om de vill organisera sig, säger Karin Ström.

Hindren för de anställda i Mexiko att organisera sig fackligt är många. Enligt aktivisten Tony Karlsson så är anställda på fabriken i Juarez rädda för att gå miste om jobb om de går med i facket. Peter Ferm, ordförande i Unionens riksklubb på Electrolux i Sverige, menar att det är svårt att organisera sig fackligt i Mexiko över huvud taget.

Spökfack och skyddskontrakt

Det förekommer också så kallade skyddskontrakt med påhittade spökfack eller gula fack som arbetsgivaren styr över, som skyddar arbetsgivare mot riktiga fackförbund.

–Rädslan att organisera sig kan också bero på att det i Mexiko finns mindre nogräknade gula fack som hotar anställda att organisera sig i andra förbund. Men i det sammanhanget är det viktigt att understryka att Electrolux inte har några skyddskontrakt på sin fabrik i Juarez och dessutom finns det skrivningar  i företagets globala ramavtal om att inte organisera eller finansiera gula fack och inte heller försöka stoppa eller avskräcka anställda från att organisera sig i ”riktiga” fack, säger Karin Ström. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Internationellt

Attacker mot facket i Ukraina

Den ukrainska regeringen har beslagtagit Fackföreningarnas hus i Kiev. Tidigare i år fängslades landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi och Unionen såväl som den globala fackföreningsrörelsen fördömer attackerna mot facken i Ukraina.
Johanna Rovira Publicerad 11 juni 2025, kl 15:29
Hryhorii Osovyi, ordförande i det ukrainska fackförbundet FPU.
Den ukrainska regeringen har tidigare i år fängslat landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi (bilden). Förra veckan togs även fackföreningarnas hus i Kiev i beslag. Foto: Noa Söderberg.

I början av april greps Hryhorii Osovyi, ordförande i Ukrainas största fackliga centralorganisation FPU, vid ankomsten till en regional fackkonferens  i Lutsk och sattes i husarrest, anklagad för att ha sålt facklig egendom tio år tidigare. 

Väldsfacket  ITUC krävde då att fackförbundsledaren skulle friges och fördömde fängslandet, som ITUC menar är ett försök att störa en omröstning om ett lagförslag som ger ukrainska staten rätt att beslagta fackliga byggnader, bland annat  Fackföreningarnas hus, Budynok Profspilok, i Kiev. 

I förra veckan beslagtogs fackföreningshuset i Kiev av myndighetspersoner som i sällskap av säkerhetsvakter tog sig in i huset och krävde att FPU:s personal omedelbart skulle utrymma byggnaden. 

Ukrainska facket behöver stöd

Martin Jefflén, Unionen
Martin Jefflén. Foto: Virginie Nguyen/TT

Unionen och många andra svenska fackförbund stöder fackföreningsrörelsen i Ukraina och tillsammans med biståndsorganisationen Union to Union, byggs nu ett stort stödprogram upp för att stödja facken i Ukraina. 

Den ukrainska regeringen är tyvärr långt ifrån fackföreningsvänlig, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen. 

Med tanke på Ukrainas EU-kandidatur är det viktigt att förhållandena för facken blir bättre så att man kan få i gång en fungerande social dialog. 

Världsfacket ITUC menar att övertagandet av fackförbundshuset i Kiev är ett oacceptabelt försök att stoppa FPU och kräver att ukrainska staten ska respektera fackliga rättigheter samt återställa fackets förutsättningar att utföra sin verksamhet utan statlig inblandning. Unionen ställer sig bakom kritiken mot den ukrainska regeringens agerande. 

– Ukrainas regering måste omedelbart upphöra med de attacker den utsätter fackföreningarna för, säger Martin Jefflén. 

Världsfacket (ITUC)

Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med, har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum.