Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Vad ska en ung akademiker göra för att få jobb?

Utbildning var lösningen hette det. Men hur mycket hjälper det när det är erfarenhet arbetsgivarna vill ha?
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad 27 augusti 2013, kl 09:51

Jag har i skrivande stund skickat ut ca 250 jobbansökningar på ett halvår. Jag har lagt in ett 10-tal spontan-ansökningar och fått lika många nej-tack-låt-oss-vara på frågan vem jag kan kontakta. Jag har gjort flera arbetsplatsbesök, jag har diskuterat rekrytering med nischade rekryteringsbolag och jag har byggt en hemsida.

Resultatet? 0 jobb, men 146 Nej-tack, 12 intervjuer och 37 obesvarade ansökningar. Det sista stör mig mest, att man inte ens bemödar sig att skicka ett svar till sina kandidater. Jag fick precis en bekräftelse där det stod att man aldrig ger återkoppling. Har jag inte hört något om två veckor ville dem helt enkelt inte ha mig.

Så vad ska en ung akademiker göra för att få ett jobb? Utbildning var lösningen hette det, men hur mycket hjälper det när det är erfarenhet arbetsgivarna vill ha. Också. Ändå har jag lite erfarenhet. Inte av allt och inte 5-10 år, men av en hel del!

Nej, utbildning var uppenbarligen inte rätt väg. Men nu står jag här med en jäkla utbildning och jag är fast bestämd vid att den ska komma till användning, så vad nu? Vad tar det för att ni som sitter och anställer ska våga chansa på en duktig, ambitiös och trots allt erfaren nybörjare som jag?

Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson