Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Inte enkelt att lägga ned Fas 3

Tack för artikeln om fas 3 i senaste Kollega. Det är många som har åsikter om fas 3 (eller Sysselsättningsfasen som det egentligen heter) och ofta är artiklarna fulla med faktafel. I din text hittar jag dock inga felaktigheter och det var trevligt som omväxling.
Åsa Frisk, Insändarredaktör Åsa Frisk Publicerad 18 oktober 2013, kl 10:48

Jag arbetar själv på Arbetsförmedlingen och är ansvarig för fas 3 på vårt kontor. Min upplevelse är att våra anordnare i de flesta fall är mycket bra, sedan fungerar inte alla platser för alla sökande. Men det finns ju inga arbetsgivare som fungerar för alla arbetstagare heller. De personer som är med i din artikel upplever jag står relativt nära arbete om man jämför med många andra. Tyvärr finns det en mycket stor andel som har fysiska och/eller psykiska problem och de hörs nästan inte alls i sådana här sammanhang.

"Anna" som du berättar om nämner Medborgarskolan som ett ställe där man virkar grytlappar. Jag samarbetar med Medborgarskolan och de gör ett fantastiskt arbete för de som är placerade hos dem. Mitt största problem där är att det nu har gått två år sedan verksamheten startade och jag får enligt förordningen inte ha någon placerad på samma ställe i mer än två år. Därför måste jag nu flytta på sökande som absolut inte vill byta plats. Medborgarskolan har ca 240 sökande hos sig på olika orter och jag är mycket imponerad av deras arbete. Men som sagt, det passar inte alla utan riktar sig nog mer till de som behöver hjälp att "komma på fötter". Möjligen var "Anna" alldeles för jobbnära, något som också har visat sig eftersom hon idag har arbete.

Det vore fantastiskt roligt att få se ett reportage om Medborgarskolan eller någon annan fas 3 plats som gör stor nytta. Det finns många därute som tror att det är så enkelt som att lägga ned fas 3. Det är det inte! Självfallet tycker jag också att riktiga jobb är ett mycket bättre än fas 3 men de som säger det får gärna berätta hur detta ska gå till och vem som ska betala.

// Anna

Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson