Annons
Annons
 • Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Christopher Hunt

Hoppfullt att #metoo lett till ökad öppenhet

Publicerad 13 januari 2021, kl 15:00

Skogsbranschens #metoo-upprop ledde till att frågan om machokultur och sexuella trakasserier äntligen började diskuteras i fikarummen. Det berättar en av de få kvinnliga skogsmästarna för Kollega. Det ger hopp inför framtiden – att förändring är möjlig.

Nu är det drygt tre år sedan #metoo-rörelsen drog fram över världen. Kvinnor inom många olika yrken vittnade om övergrepp och utsatthet. I skogsbranschen hette uppropet #slutavverkat och beskrev en machokultur där sexuella kommentarer och trakasserier förminskades och slätades över och där risken att frysas ut och förlora chansen till fortsatt jobb var stor om man sa ifrån.

Enligt skogsmästare Emelie Lindqvist, ledde uppropet till att frågan började diskuteras på jobbet, vilket hon ser mycket positivt på. Visst har hon som ung tjej i en manlig bransch också mötts av plumpa kommentarer, men hon känner sig trygg med att säga ifrån och hon vet att de män hon jobbar med skulle backa upp henne i alla lägen.

Emelies berättelse visar att förändring är möjlig, det ger hopp inför framtiden.

Läs mer: Emelie Lindqvist är en av skogsbranschens få kvinnor

Och är det något vi behöver när vi står inför ett nytt år men fortfarande befinner oss i en pandemi så är det väl hopp. Men var finns framtidstron när det ser ut som det gör? Hur hittar vi energin när veckor som knappt går att skilja åt staplas på varandra – och ovissheten stressar oss? Vår utmaning är att varken lägga locket på våra känslor eller att fastna i dem. Vi kan inte ändra omständigheterna, men vi kan hitta vägar ur oron. Vi mår dåligt om vi ältar. Men att längta efter det i saknar är ju inte fel.

Så här års längtar vi väl alltid lite extra efter ljuset. Och det gör vi rätt i för vi har ett vetenskapligt bevisat behov av dagsljus. Vilket sannerligen är en utmaning här uppe i mörka nord. För liten mängd ljus påverkar vår sömn och kan också leda till depression. Bäst effekt har ljuset mellan åtta och tio på förmiddagen. Därför blir mitt nyårslöfte att ta så många förmiddagspromenader som möjligt. Som bonus kommer jag att vara pigg när vi så småningom får börja umgås, resa och dansa igen.

Läs mer: Mest uppiggande ljuset före klockan 10

Helena Ingvarsdotter
[email protected]
@ingvarsdotter
Lediga jobb
 • Läs även...

  Mest uppiggande ljuset före klockan 10

  En timmes promenad innan klockan tio på morgonen. Liksom rätt belysning inomhus. Det är sömnforskaren Arne Lowdens bästa tips på hur vi kan mota tröttheten och depressioner under den mörkaste tiden på året.

 • Läs även...

  Debatt: Krav på tuffare tag mot sextrakasserier

  I dag kan en arbetsgivare strunta i att vidta åtgärder mot sexuella trakasserier utan att riskera någonting. Det leder bara till att fler utsatta tystnar, skriver Carola Hellström, likabehandlingsombud på Sveaskog.

 • Läs även...

  Kollektivavtal vapen mot sextrakasserier

  Kollektivavtal i kampen mot sexuella trakasserier. Det föreslår arbetsrättsjuristen Lena Svenaeus, som granskat hur kanadensiska fack arbetat mot diskriminering och sextrakasserier.

 • Läs även...

  Chefen kan också må psykiskt dåligt

  Vågar du som chef berätta om dina egna upplevelser av utbrändhet och depression? Eller håller du det hemligt av oro för att du skulle framstå som svag?

 • Läs även...

  Hög tid för chefen att skärpa sig

  Skomakarens barn går i trasiga skor, lyder ett ordspråk som jag tror passar på många chefers läge nu. Chefer som lägger mycket fokus på medarbetarnas arbetsmiljö men glömmer sin egen.

 • Läs även...

  Fler bettskenor åt stressade kvinnor

  Dubbelt så många kvinnor som män drabbas av långvarig smärta i ansiktet. En anledning är ökad stress i arbetslivet. Allt fler bettskenor förskrivs därför åt kvinnor.