Annons
Annons
 • Som medlem i Unionen kan du få studiestöd – åtminstone i ett år till. Foto: Sergey/Colourbox

Hög tid att söka studiestöd

Publicerad 7 november 2019, kl 14:00

Planerar du att utnyttja Unionens studiestöd i samband med en utbildning? Då är det dags nu. I dagsläget är 2020 det sista året som du garanterat kan ta del av medlemsförmånen.

För tjugo år sedan kunde dåvarande Sifs medlemmar börja ta del av ett studiestöd för att utveckla sin kompetens. Det sedan förbundets kongress beslutat att avsätta 350 miljoner kronor i en studiestiftelse.

Sedan dess har både reglerna och medlemmarnas intresse för förmånen varierat. Men under 2018 delade exempelvis 15 451 Unionenmedlemmar på 32,5 miljoner i studiestöd.

Eftersom ungefär samma summa kommer att betalas ut i år kommer dock de avsatta pengarna i stiftelsen vara slut vid årsskiftet.

Då medlemmarnas kompetensutveckling är en prioriterad fråga inom Unionen har förbundet nu beslutat skjuta till de pengar som krävs för att studiestödet också ska finnas nästa år. Hur det blir sedan är dock ännu oklart.

I en pågående större översyn vad gäller medlemmarnas kompetensutveckling diskuteras även studiestödet inom förbundet, där en fråga är om det är det bästa sättet att gynna medlemmarna på, eller om man i stället bör satsa pengar på andra kompetenshöjande insatser.

Enligt de nuvarande reglerna kan man som medlem få studiestöd med upp till 3 425 kronor per termin och totalt upp till 13 700 kronor.

Frågan är vad som kommer att gälla för den som börjar ta del av studiestödet under nästa år, med planer att fortsätta studera i ett par år framöver. Kommer den medlemmen garanterat också kunna få studiestöd under 2021 eller inte?

– Det är oklart i nuläget. Men just nu kommer i alla fall samma villkor och ersättningsbelopp att gälla under 2020 som i år, säger Johan Fogelberg, ansvarig för Unionens tjänster för karriär och kompetensutveckling.

Unionens studiestöd

 • Gäller yrkesverksamma medlemmar och den som just nu exempelvis är föräldraledig, arbetslös, sjukskriven eller som studerar.
 • Ersättning kan ges med max 3 425 kronor per termin, upp till maximalt 13 700 kronor, bland annat för kursavgifter och kurslitteratur.
 • Gäller vid heltidsstudier liksom vid kompetensutveckling vid sidan av jobbet, i Sverige och utomlands.
 • Gäller både för längre utbildningar och kortare kvälls- och endagskurser, exempelvis för att läsa språk, marknadsföring, juridik eller om man vill lära sig en ny programvara.
 • Man kan ansöka om ersättning för kostnader under pågående termin liksom retroaktivt ett år tillbaka i tiden.
 • Läs mer om studiestödet och dess villkor på Unionen.se.
Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Vilket ledarskap vill vi ha efter pandemin?

  De ledare som skapar störst inflytande är de som förstår sin roll som förebild, inte har mest kunskap om teorier. Att stå för sina misstag och lära sig av dem och förstå att det alltid finns nya saker att lära sig skapar hållbart ledarskap, skriver ledarskapscoachen Annah Thunberg.

 • Läs även...

  Debatt: Unionen är inte ett försäkringsbolag

  Lever Unionen upp till devisen ”Alla människors lika värde”? Eller prioriterar förbundet att locka fler medlemmar? När det gäller Unionens medlemsförmån att teckna privat sjukvårdsförsäkring kan det ifrågasättas, anser Claes Tullbrink, tidigare ombud på kongresser och förbundsråd.

 • Läs även...

  Debatt: ”Våga se min kunskap och kompetens”

  När arbetsgivaren läser ”särskola” på mitt cv blir det oftast ingen intervju. Varför vill inte fler arbetsgivare och förtroendevalda ta tillvara på min kompetens? frågar Mia-Jonas Plunteman som är dyslektiker och nu läser till redovisningskonsult.

 • Läs även...

  Debatt: Inför index för hållbarhet inom arbetslivet

  Kan vi mäta hur hållbart arbetslivet är? Inför ett index där ålderkategorier och arbetsområden kartläggs och riskbedöms. Det skriver arbetsplatsstrategen Karin Ståhl.

 • Läs även...

  Medlemsförmåner ryker i Unionens omorganisation

  Studiestödet och det rabatterade medlemskapet försvinner när Unionen omorganiserar. Förbundets tillförordnade kanslichef tror dock inte att neddragningarna bland Unionens anställda kommer att påverka medlemmarna – just nu.

 • Läs även...

  Behov av bättre studiestöd efter corona

  I spåren av corona och de varsel som läggs nu kommer anställda behöva insatser för att byta karriär eller vidareutbilda sig. Både utbildningssystemet och finansieringen av studier behöver förbättras för att möta behovet, anser Unionen.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Tekniken hotar många kvinnojobb

  Många arbetsuppgifter försvinner till följd av automatiseringen. Det yrke som drabbas värst är administratörer, där 3 av 4 är kvinnor. Men de administratörer som Kollega talat med ser inget hot mot sina jobb.