Annons
Annons
  • Pyssel och julemys. Meja Christiansen följde med till pappa Carls arbetsplats. Foto: Ola Rennstam/Kollega

Här fixar jobbet barnvakt i julhandeln

Publicerad 16 december 2019, kl 11:32

Julbord, klappar, gran och avslutningar. Med en vecka kvar till julafton ökar stressen inför allt som måste fixas. På IT-bolaget Cygni ordnas barnpassning med pyssel och spel för att medarbetarna ska hinna med.

Nina Curuklu monterar pepparkakshus, Nova Cronsioe limmar ihop dumlekolor på rad med en limpistol och Meja Christiansen pysslar med en nyckelring. Det stora träbordet är fyllt till bredden med skumtomtar, ballonger, pepparkakor och pysselattiraljer. Längre bort i lokalen spelar ett gäng killar tv-spel i en soffa och några knattar försöker sig på biljard.

En gång om året, strax före jul, invaderas IT-bolaget Cygnis kontor i centrala Stockholm av barn och ungdomar. Detta för att deras föräldrar, som jobbar på företaget, ska kunna ge sig ut på stan ett par timmar och göra ärenden medan inhyrda barnvakter håller ställningarna.


Aktiviteter för både stora och små.

– Idén uppstod för att jag själv kände julstress över hur jag skulle hinna köpa julklappar till barnen utan att de var med. Vi tyckte det var kul att hjälpa våra medarbetare med att få ihop livspusslet och samtidigt få möjlighet att göra något trevligt med sin respektive, oavsett om man julhandlar ihop eller går ut äter en bit, säger Tina Barnden, konsultchef.

Systemutvecklaren Carl Christiansen, som tagit med dottern Meja, uppskattar arbetsgivarens initiativ.

– Det är jättekul att få den här chansen med lite egen tid i julhandeln och samtidigt kunna träffa kollegor under lite andra former. Det är extra viktigt när man inte jobbar tillsammans dagligen utan sitter utspridda hos kunder i olika projekt, säger han.

Kollegan Sven Wesley, som tagit med sina båda söner, instämmer:

– Jag utnyttjar den här möjligheten varje år. Det här skapar gemenskap och involverar hela familjen, det blir lite av ett äventyr att hänga på farsans kontor och spela tv-spel. Jag har några grejer jag måste passa på att köpa till dem, säger han


Julpyssel och livspussel. Ett 20-tal barn hängde på Cygnis kontor i Stockholm medan deras föräldrar fick möjlighet att göra julklappsärenden.

Det är tredje året i rad som Cygni ordnar barnpassning i juletid.

– Vi hoppas att det är en pusselbit som leder till nöjdare medarbetare och med det kommer inre motivation och drivkraft. Vi vill visa att vi som arbetsgivare har förståelse för utmaningarna i livspusslet, säger Tina Barnden.

Erika Sandström, vd på Cygni Öst, åkte upp från Linköping med man och tvillingarna Filip och Emilia.

– Vissa saker är svårt att göra med två småbarn, så det är fantastiskt att man kan få komma ut och handla julklappar och få lite tid för bara oss två. Barnen är tre år gamla så vi får se hur länge det går, men förhoppningsvis funkar det några timmar, säger hon.

Cygni

IT-bolaget Cygni har drygt 190 anställda på sex orter i landet. Vid sex tillfällen har man vunnit utmärkelsen Sveriges Bästa Arbetsplats som delas ut av stiftelsen Great Place To Work.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]