Annons
Annons
 • Håller du på att utbilda dig till systemutvecklare? Grattis! Då har du en lovande arbetsmarknad framför dig. Foto: Shutterstock

Här finns de nya jobben

Publicerad 7 september 2020, kl 14:13

Teknikskiftet riskerar att slå ut många jobb. Värst drabbade är kvinnodominerade yrken. Men det vissa även branscher där det skapas jobb, visar en ny rapport från Unionen.

I rapporten har Unionen tittat på hur de privatanställda tjänstemännens jobb kommer att förändras över en tidshorisont på fem år. Det visar sig att det i hög utsträckning är administrativa uppgifter som går att automatisera.

Men teknikutvecklingen har också positiva effekter för vissa jobb. Med ny teknik kan arbetsuppgifter utföras mer effektivt, vilket leder till en förstärkning av yrken som apotekare och olika typer av ingenjörer. Inom ytterligare ett antal yrken leder teknikskiftet till att det tillkommer en mängd nya jobb.

Yrken med arbetsuppgifter som går att automatisera inom fem år:

Företagssäljare

Redovisningsekonomer

Ekonomiassistenter

Övriga kontorsassistenter och sekreterare

Kundtjänstpersonal

 

Yrken som förstärks genom teknikutvecklingen och kan utföras mer effektivt inom fem år:

Lednings- och organisationsutvecklare

Marknadsanalytiker och marknadsförare m.fl.

Apotekare

IT-säkerhetsspecialister

Civilingenjörsyrken inom logistik och produktionsplanering

● Personal- och HR-specialister

 

Här skapas flest nya jobb inom fem år:

● Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl.

● Processanalytiker

● Dataanalytiker

● Dataingenjör

● Datavetenskap

● IT-infrastrukturanalytiker

● Dataintegration

● Nätverkstekniker

● Strategianalytiker

 

Källa: Unionen. Tjänstemännen i undersökningen arbetar i branscherna IT, kommunikation, handel, kunskapsintensiva tjänster och tillverkningsindustri.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Ökad oro för otrygga anställningar

  Oron för försämrad anställningstrygghet ökar. Det visar en ny rapport från SOM-institutet. Anledningen kan vara de senaste årens diskussion om arbetsrätt och automatisering.

 • Läs även...

  AI skapar större löneskillnader

  Artificiell intelligens (AI) kommer förmodligen inte leda till lägre löner eller färre jobb. Däremot kommer lönegapet att öka när många yrken ersätts av robotar och algoritmer.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Tekniken hotar många kvinnojobb

  Många arbetsuppgifter försvinner till följd av automatiseringen. Det yrke som drabbas värst är administratörer, där 3 av 4 är kvinnor. Men de administratörer som Kollega talat med ser inget hot mot sina jobb.

 • Läs även...

  Tysklands största fack vill ha fyradagarsvecka

  Det tyska fackförbundet IG Metall vill korta arbetsveckan till fyra dagar. Syftet är att rädda jobb som försvinner när arbetsuppgifter automatiseras. Även i Sverige kan kortare arbetstid bli en het fråga i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  3 av 4 osäkra på framtida jobbchanser

  Hur påverkar teknikutvecklingen ditt jobb? Endast en av fyra arbetstagare är säkra på att den kompetens de har kommer att behövas i framtiden, visar en undersökning från Futurion.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.