Annons
Annons
 • Det vanligaste lösenordet i Sverige och världen är 123456. Foto: Shutterstock.

Här är vanligaste lösenorden

Publicerad 26 november 2021, kl 06:00

123456. Det är världens mest använda lösenord. Den gemensamma nämnaren för de mest populära lösenorden är att det bara tar sekunder att knäcka dem.

Varje år listar nätsäkerhetsföretaget NordPass en sammanställning över världens vanligaste lösenord. Både i Sverige och globalt ligger klassikern ”123456” i topp. Det är ett lösenord som tar en hacker mindre än en sekund att klura ut. 

Trots den senaste tidens uppmärksamhet kring hackade lösenord råder det en förbluffande brist på säkerhetstänkande – och kreativitet – över orden på den svenska topp 10-listan. Det enda lösenordet på listan som tar längre än en sekund att knäcka är ”hejsan” som uppskattas ta två minuter att hacka. På femte plats ligger ”qwerty”, det vill säga namnet på den vanligaste tangentbordslayouten och tillika de sex första bokstäverna på den översta raden.

Bra lösenord: Så ska de se ut

Några som sticker ut på listan är ”bajskorv” som återfinns på plats fjorton och ”dinmamma” på plats nitton. Våra nordiska grannländer är inte mycket bättre på området. I Finland återfinns svordomen ”perkele” på plats fem och i Danmark ligger namnet ”mikkel” på elfte plats.

Enligt NordPass bör ett bra lösenord ha minst tolv tecken med både versaler och gemener, symboler och nummer. På Internetstiftelsens sajt finns fler tips om hur man skapar ett säkert lösenord.

Läs mer här: Dåliga lösenord på jobbet

Sveriges 10 vanligaste lösenord

1.    123456
2.    123456789
3.    hejsan
4.    12345
5.    qwerty
6.    hejhej
7.    1234567
8.    password
9.    123123
10.   abc123

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2021-12-15.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

 • Läs även...

  Hälften väljer bort sin kollega

  Närmare hälften anser att gemenskapen med kollegor inte är lika viktig nu som innan pandemin. Det visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Olagligt för chefen att mejla efter arbetstid

  I Portugal är det olagligt för chefer att kontakta medarbetare efter arbetstid. Den som skickar mejl på kvällskvisten eller ringer på helgen kan dömas till böter. Dessutom har föräldrar med sjuka barn rätt att jobba hemifrån.

 • Läs även...

  Debatt: Värna öppenheten mot omvärlden

  Den snabba reallönetillväxten här kan till stora delar förklaras av en ökad handel med tillväxtländer. Vi måste värna öppenheten mot omvärlden om det ska fortsätta i den riktningen, skriver forskningsledaren Daniel Lind.