Har du kollektivavtal på din arbetsplats behöver du inte oroa dig så mycket för att bli fattigpensionär om din arbetsgivare struntar eller glömmer bort att betala in din tjänstepension. Det finns en garantifond som skyddar anställda med kollektivavtal eller hängavtal mot att bli snuvade på pensionen, men för att kunna få den garantin måste du ju veta om det saknas pengar eller inte.
Saknar du kollektivavtal, men ändå har lyckats avtala dig till tjänstepension, behöver du faktiskt ha koll på om det sätts in pengar. En del arbetsgivare slarvar med detta.
– Arbetstagare borde i mycket större utsträckning kontrollera att de verkligen får tjänstepension, säger Malin Wulkan, jurist på Unionen.
Sedan finns det arbetsgivare som medvetet struntar i inbetalningarna också. Som Kurts förre arbetsgivare som tog emot lönebidrag för Kurt och intygade Arbetsförmedlingen att han var försäkrad och fick tjänstepension. Fast det visade sig vara ren lögn.
– För att få lönebidrag måste arbetsgivaren intyga att jag var försäkrad, men det var jag inte. Hade jag vetat det hade jag inte satt min fot där, säger Kurt, som inte vill använda sitt riktiga namn.
– Arbetsgivaren snodde i princip mina pengar.
När Kurt upptäckt hur det låg till stämde han med Unionens hjälp sin förra arbetsgivare först i tingsrätten och sedan i Arbetsdomstolen. Kurt fick rätt, men några pengar blev det inte eftersom arbetsgivaren gick i konkurs. Arbetsförmedlingen återkrävde alla bidrag och polisanmälde också Kurts arbetsgivare för bedrägeri och bidragsbrott, men åklagaren valde att inte gå vidare efter konkursen.
– Arbetsförmedlingen gjorde en jävla tavla när de delade ut pengar i tio år fastän jag inte var försäkrad, säger Kurt.
– Trots att jag inte fick tillbaka några pengar var det värt att få rätt och utan Unionens jurist Malin Wulkan hade det inte varit möjligt. Jag hade inte haft ekonomiska resurser att klara det. Det är viktigt att medlemmarna vet att de verkligen kan få hjälp om arbetsgivaren blåser en.
Läs mer: AFC Eskilstuna har inte betalat tjänstepension till spelarna
Men att ta reda på om du blir blåst på pension eller inte är inte helt lätt. Ett tecken kan vara om du inte får det röda kuvertet från Collectum på vårkanten. Fast har du haft tidigare anställningar kan du få kuvertet ändå, så kolla alltid att din nuvarande arbetsgivare står med. En annan signal på att något är fel kan vara om du inte kan logga in på Collectum eller på PTK Rådgivningstjänst. Enklast är dock att ringa Collectum och fråga.