Annons
Annons
 • Försäkringskassan följer läkarens råd, till 98 procent. Det visar en studie från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Försäkringskassan går på läkarens linje

Publicerad 8 maj 2014, kl 09:57

Tycker läkaren att du är för sjuk för att jobba så tycker Försäkringskassan det också i nio fall av tio, visar en ny undersökning från ISF.

Ett läkarintyg kan vara skillnaden mellan att få eller bli utan sjukpenning. Läkaren har stort inflytande över din sjukskrivning och om du ska bli beviljad ersättning och i så fall hur länge. I vissa fall gör Försäkringskassan en annan bedömning, men det är ovanligt visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.

Resultatet visar att Försäkringskassans beslut till 98 procent stämmer överens med läkarens bedömning. De allra flesta får dessutom sjukpenning precis så länge som läkaren har sjukskrivit dem. Drygt fyra av fem sjukfall som varar längre än 14 dagar avslutas samma dag som läkarintyget upphör att gälla.

Studien visar också att höginkomsttagare och högutbildade personer tenderar att inte utnyttja hela sjukskrivningen, liksom korttidsanställda, studerande och egenföretagare.

 • Läs även...

  För lång väntan - fick rätt mot Försäkringskassan

  Närmare ett år. Så lång tid tog det för Försäkringskassan att fatta slutligt beslut om en Unionenmedlem skulle få sjukpenning eller inte. Oacceptabelt, skriver myndigheten om sin egen handläggning som JO-anmäldes.

 • Läs även...

  Slopat karensavdrag förlängs

  Efter en lugnare sommar har ansökningarna om ersättning för karensavdrag återigen slagit i höjden. Nu har regeringen beslutat att förlänga stödet till april nästa år och höjer ersättningsbeloppet.

 • Läs även...

  Färre långtidssjuka ska utförsäkras

  Nu ska färre långtidssjuka bli utförsäkrade efter 180 dagar. Det sedan Januaripartierna föreslagit en lagändring. Ett besked som sannolikt också är lugnande för många covidsjuka.