Ikea Foundation skänker 45 miljoner kronor till Läkare utan gränser för kampen mot Ebola. De är ett i raden av företag som stärker varumärket genom sitt samhällsengagemang. Svenska företag har på åtta år femdubblat sina gåvor till välgörenhet.
Cokie van der Velde, en av Läkare utan gränsers medarbetare, tar hand om Ebola-smittade patienter i Guinea. AP/MSF
Ikea Foundation, som är en stiftelse, räknas in bland organisationer när Svensk Insamlingskontroll gör statistik över givmildheten bland svenska företag, organisationer, myndigheter och privatpersoner.
Organisationer, som exempelvis Ikea och Postkodlotteriet, lade förra året drygt två miljarder kronor på välgörenhet, en ökning med nästan en miljard på två år. Företagen skänkte runt en miljard 2013.
- Den förklaring vi kan se är att man vill skapa goodwill kring sitt varumärke, visa att man har ett samhällsengagemang, säger Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk Insamlingskontroll.
Katastrofer tenderar att öka lusten att göra gott, både bland privatpersoner och företag. Naturkatastrofen i Filippinerna förra hösten tros till exempel vara förklaringen till att 2013 blev ett rekordår.
Den ukrainska regeringen har beslagtagit Fackföreningarnas hus i Kiev. Tidigare i år fängslades landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi och Unionen såväl som den globala fackföreningsrörelsen fördömer attackerna mot facken i Ukraina.
Den ukrainska regeringen har tidigare i år fängslat landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi (bilden). Förra veckan togs även fackföreningarnas hus i Kiev i beslag. Foto: Noa Söderberg.
I början av april grepsHryhorii Osovyi, ordförande i Ukrainas största fackliga centralorganisation FPU, vid ankomsten till en regional fackkonferens i Lutsk och sattes i husarrest, anklagad för att ha sålt facklig egendom tio år tidigare.
Väldsfacket ITUC krävde då att fackförbundsledaren skulle friges och fördömde fängslandet, som ITUC menar är ett försök att störa en omröstning om ett lagförslag som ger ukrainska staten rätt att beslagta fackliga byggnader, bland annat Fackföreningarnas hus, Budynok Profspilok, i Kiev.
I förra veckan beslagtogs fackföreningshuset i Kiev av myndighetspersoner som i sällskap av säkerhetsvakter tog sig in i huset och krävde att FPU:s personal omedelbart skulle utrymma byggnaden.
Ukrainska facket behöver stöd
Martin Jefflén. Foto: Virginie Nguyen/TT
Unionen och många andra svenska fackförbund stöder fackföreningsrörelsen i Ukraina och tillsammans med biståndsorganisationen Union to Union, byggs nu ett stort stödprogram upp för att stödja facken i Ukraina.
– Den ukrainska regeringen är tyvärr långt ifrån fackföreningsvänlig, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen.
– Med tanke på Ukrainas EU-kandidatur är det viktigt att förhållandena för facken blir bättre så att man kan få i gång en fungerande social dialog.
Världsfacket ITUC menar att övertagandet av fackförbundshuset i Kiev är ett oacceptabelt försök att stoppa FPU och kräver att ukrainska staten ska respektera fackliga rättigheter samt återställa fackets förutsättningar att utföra sin verksamhet utan statlig inblandning. Unionen ställer sig bakom kritiken mot den ukrainska regeringens agerande.
– Ukrainas regering måste omedelbart upphöra med de attacker den utsätter fackföreningarna för, säger Martin Jefflén.
Världsfacket (ITUC)
Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med, har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum.