Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Fick positivt covidsvar – blev avskedad från Apotea

Lagerarbetaren på Apotea fick positivt svar på ett covidtest, informerade sin chef och gick hem. Två dagar senare fick han sparken.
Oscar Broström Publicerad
Exteriör bild på Apoteas lager.
Lagerarbetaren på Apotea fick ett positivt covidsvar när han var på jobbet. Två dagar senare avslutades hans anställning. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

När lagerarbetaren, som också är medlem i Unionen, gick till jobbet på Apotealagret i Morgongåva den 24 april förra året ska han ha känt sig i stort sett symtomfri, förutom att han var lite hes.

Bara tjugo minuter efter att hans arbetspass påbörjades fick han ett meddelande från 1177 och förstod att han testat positivt för covid-19. Han tog då omedelbart på sig ett munskydd, informerade sin närmsta chef och gick hem, enligt stämningsansökan från Unionen. Två dagar senare fick han meddelande från arbetsgivaren om att anställningen hade avslutats.

Var ofta hes

Mannen var tjänstledig för studier från sin tjänst på Apotea, men arbetade ändå deltid på lagret, framför allt under helger. Några dagar innan hans sista arbetspass hade han vaknat upp med huvudvärk och känt sig hes.

Det här var, enligt stämningsansökan, inte ovanliga symtom för mannen som på fritiden ägnar sig åt musik och ofta sjunger. För säkerhets skull kontaktade han ändå sin vårdcentral och fick tid för test av covid-19 den 23 april. När han så två dagar senare gick till vårdcentralen, hade huvudvärken lättat och han kände sig frisk, men tog ändå testet.

Svaret fick han dock vänta på, till morgonen den 24 april när han alltså befann sig på arbetsplatsen.

Unionen stämmer nu Apotea för ogiltig uppsägning och kräver ekonomiskt skadestånd för utebliven lön och semesterersättning – 13 222 kronor för perioden 1 maj 2021 till den 31 augusti 2021, sedan 27 822 kronor för perioden 1 september 2021 fram till huvudförhandlingen i målet – samt allmänt skadestånd på 150 000 kronor.

Apoteas vd: Förvånad att Unionen driver ärendet

Apoteas vd, Pär Svärdson, uttrycker förvåning över att Unionen väljer att driva det här ärendet. Enligt honom utsatte lagerarbetaren sina kollegor för stor risk när han gick till jobbet, trots att han hade misstankar om att han var smittad av covid-19.

– Han kom till jobbet med vetskapen om att han troligen var smittad av covid. Jag är förvånad över att Unionen försvarar att någon utsatt deras medlemmar för en potentiell livsfara.

Svärdson jämför faran lagerarbetaren utsatte sina kollegor för, med om han hade ”kommit till jobbet med en kniv”. Nu säger han att det är upp till Arbetsdomstolen att avgöra om mannens agerande var laga skäl till uppsägning.

– Tillsammans med arbetsgivarorganisationerna anser vi att det här är skäl till uppsägning för att det är att med uppsåt utsätta sina kolleger för en potentiell livsfara.

Kollega har varit i kontakt med Unionens jurister som hänvisar till stämningsansökan och avböjer att ge övriga kommentarer.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Påpekade brister – fick sparken

Långa arbetspass och många patienter. Det var vardagen för personalen på en tandläkarklinik i Stockholm. När en av tandsköterskorna skrev ett brev till ledningen och begärde åtta timmars arbetsdag blev hon avskedad.
Ola Rennstam Publicerad 19 februari 2025, kl 06:01
tandsköterska med dentalutrustning
En tandsköterska avskedades sedan hon och några kollegor påpekat att de jobbade för långa arbetspass. Nu har Unionen stämt arbetsgivaren, en klinik i Stockholm. Foto: Colourbox

Ledningen för tandläkarkliniken krävde att personalen skulle arbeta långa pass och ta emot fler patienter än vad som är vanligt i branschen. I november förra året skrev en grupp anställda ett brev till arbetsgivaren där de begärde att de inte skulle behöva jobba mer än åtta timmar per dag och få tillgång till uppdaterad utrustning. Brevet föll inte i god jord. Kort därpå blev en av brevskrivarna – en tandsköterska och Unionenmedlem – avskedad.

Unionen: "Har inte agerat för att skada bolaget"

Unionen anser att det saknas grund för att avsluta anställningen och har nu stämt kliniken i Stockholm för brott mot las, lagen om anställningsskydd. I stämningsansökan påpekar förbundet att kvinnan alltid skött sitt arbete på ett korrekt sätt och inte på något vis agerat i syfte att skada bolaget. 
Unionen bekräftar att tandsköterskan har varit med i en sms-grupp tillsammans med andra kollegor men förnekar att hon därigenom skulle ha spridit bilder eller information som inneburit brott mot tystnadsplikten eller patientsekretessen, vilket arbetsgivaren hävdat under tidigare förhandlingar med facket.

Unionen kräver 190 000 kronor i allmänt skadestånd till medlemmen och att avskedandet ogiltigförklaras.

Fotnot: Kollega söker arbetsgivarens juridiska ombud för en kommentar.