Annons
Annons
 • Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Christopher Hunt

Fackligt arbete handlar om solidaritet

Publicerad 26 februari 2021, kl 11:27

Trygga villkor på jobbet och en rimlig lön är goda skäl att vara med i facket. Men det finns även anledningar utanför den egna vardagen: att kunna bidra till utveckling för människor som har det eländigt på arbetet i andra delar av världen.

Jag är inte medlem i facket bara för min egen skull, utan också för att jag vill höra till i en rörelse som verkar för solidaritet och demokrati.

Det här arbetet behöver ske även på global nivå för på många håll i världen är villkoren eländiga. Och den som går med i facket riskerar att drabbas av repressalier. Så är det till exempel i Sydafrika, där Unionen och Systembolaget kämpar för vinarbetarna. Här hittar du Johanna Roviras reportage därifrån.

Läs även om kampen i Indien – världens farligaste land för kvinnor.

I vår bevakning av internationellt fackligt arbete har vi också samlat på oss rapporter om hur fackligt aktiva på olika håll i världen ställt om nu under pandemin. Du hittar vår specialupplaga av Kollega här.

Trevlig läsning!

Helena Ingvarsdotter
[email protected]
@ingvarsdotter
 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Kräv fossilfria investeringar Unionen

  I dag investeras pensionskapital i företag som släpper ut enorma mängder koldioxid. Om Unionen menar allvar med att ligga i framkant i miljöfrågor borde förbundet ställa krav på var medlemmarnas pengar investeras, skriver Victor Janisels.

 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.