Annons
Annons
 • Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Christopher Hunt

Fackligt arbete handlar om solidaritet

Publicerad 26 februari 2021, kl 11:27

Trygga villkor på jobbet och en rimlig lön är goda skäl att vara med i facket. Men det finns även anledningar utanför den egna vardagen: att kunna bidra till utveckling för människor som har det eländigt på arbetet i andra delar av världen.

Jag är inte medlem i facket bara för min egen skull, utan också för att jag vill höra till i en rörelse som verkar för solidaritet och demokrati.

Det här arbetet behöver ske även på global nivå för på många håll i världen är villkoren eländiga. Och den som går med i facket riskerar att drabbas av repressalier. Så är det till exempel i Sydafrika, där Unionen och Systembolaget kämpar för vinarbetarna. Här hittar du Johanna Roviras reportage därifrån.

Läs även om kampen i Indien – världens farligaste land för kvinnor.

I vår bevakning av internationellt fackligt arbete har vi också samlat på oss rapporter om hur fackligt aktiva på olika håll i världen ställt om nu under pandemin. Du hittar vår specialupplaga av Kollega här.

Trevlig läsning!

Helena Ingvarsdotter
[email protected]
@ingvarsdotter
Lediga jobb
 • Läs även...

  Så har världens fack klarat pandemin

  Fackförbund i Latinamerika och Afrika har snabbt anpassat sig och tagit ett digitalt jättekliv under coronapandemin, mycket tack vare stöd från svenska fack, enligt det internationella industrifacket IndustriAll.

 • Läs även...

  Hoppfullt att #metoo lett till ökad öppenhet

  Skogsbranschens #metoo-upprop ledde till att machokultur och sexuella trakasserier började diskuteras i fikarummen. Det berättar en av få kvinnliga skogsmästare. Det ger hopp inför framtiden – att förändring är möjlig.

 • Läs även...

  Electrolux erkänner misstag vid coronaprotest

  Electrolux begick ett misstag när 99 anställda sparkades efter att ha protesterat mot otillräckliga skyddsåtgärder på fabriken i Mexiko. Det visar den internutredning som en privatperson och Unionenklubben på Electrolux i Sverige drivit på.