Annons
Annons
 • Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Christopher Hunt

Fackligt arbete handlar om solidaritet

Publicerad 26 februari 2021, kl 11:27

Trygga villkor på jobbet och en rimlig lön är goda skäl att vara med i facket. Men det finns även anledningar utanför den egna vardagen: att kunna bidra till utveckling för människor som har det eländigt på arbetet i andra delar av världen.

Jag är inte medlem i facket bara för min egen skull, utan också för att jag vill höra till i en rörelse som verkar för solidaritet och demokrati.

Det här arbetet behöver ske även på global nivå för på många håll i världen är villkoren eländiga. Och den som går med i facket riskerar att drabbas av repressalier. Så är det till exempel i Sydafrika, där Unionen och Systembolaget kämpar för vinarbetarna. Här hittar du Johanna Roviras reportage därifrån.

Läs även om kampen i Indien – världens farligaste land för kvinnor.

I vår bevakning av internationellt fackligt arbete har vi också samlat på oss rapporter om hur fackligt aktiva på olika håll i världen ställt om nu under pandemin. Du hittar vår specialupplaga av Kollega här.

Trevlig läsning!

Helena Ingvarsdotter
[email protected]
@ingvarsdotter
 • Läs även...

  Debatt: Bättre villkor under Black Week med facklig hjälp

  Singles Day, Black Week, Black Friday. Slutet av november är en av årets största köpfester. Men bakom de produkter vi fyndar finns arbetstagare som inte alltid har bra arbetsvillkor.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.