Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

Damberg: Vi har varit självgoda

Trots den hårda internationella konkurrensen genererar svenska industriföretag mer än 150 miljoner i skatt årligen, vilket motsvarar kostnaden för hela grund- och förskolan. Nu måste industripolitiken upp på agendan igen, argumenterade näringsminister Mikael Damberg (S) från talarpodiet i Almedalen.
Anton Andersson Publicerad 29 juni 2015, kl 16:07
Kollega
Näringslivsminister Mikael Damberg på Teknikföretagens seminarium i Almedalen. Kollega

– Andra länder har tagit frågan om industrins konkurrenskraft på större allvar. Sverige har varit för självgoda. Vi har vilat på lagrarna och tyckt att ”Vi har ju redan en bra industri”. Länder som Tyskland, USA eller Holland har varit mycket bättre än på att aktivt driva frågan.

Så uttryckte sig näringsminister Mikael Damberg under Teknikföretagens inledningsseminarium på Almedalen.  Under banderollen ”Industrin är avgörande för vår välfärd” drog ministern upp regeringens näringspolitiska ambitioner. 

Bland annat lyfte han fram de så kallade industrisamtalen där regeringen just nu håller på att diskutera framtidens utmaningar tillsammans med företag som Siemens, Ovako och Semcon samt med parter som Teknikföretagen, If Metall och Unionen.

Enligt Mikael Damberg är uppfattningen om att Sverige måste vänja sig vid att stora delar av industrin flyttar utanför Sveriges gränser, och därmed endast satsa på forskning och utveckling, ett stort misstag.

– Det är ett föråldrat synsätt. Sverige har alla förutsättningar att vara med och slåss om den moderna produktionen, sade Mikael Damberg under seminariet.

Mikael Damberg passade även på att inviga en ny industriområdesskylt – en tilltag från Teknikföretagen tänkt att symbolisera industrins utveckling.

Skylten är en digital variant av orginalet med en svart fabrik med rökfylld skorsten mot en vit bakgrund och är skapad av Jesper Kouthoofd, Vd på Teenage Engineering. Företaget har gjort sig ett namn i USA i av elektroniska musikinstrument.

– Vi har 70 procent av vår marknad i Kalifornien och för några år sedan övervägde vi faktiskt att flytta företaget till Silicon Valley. Men vi landade i att vi inte ville svika Sverige. Vi vill hellre stanna här och ta fighten, sade Jesper Kouthoofd och fortsatte:

– Vi är här idag är för att visa upp en annan bild av vad ett svenskt industriföretag kan vara.

Ekonomi

Matlåda på jobbet - smart för plånbok och klimat

Kanske bör matlåda på jobbet inte förknippas med snålhet och trist matkultur. Utan med hjältedåd – som motverkar klimathot, inflation, ohälsa och hål i plånboken.
Joachim Stokstad Publicerad 18 januari 2024, kl 06:58
En person stänger locket på sin matlåda.
Matlåda med till jobbet är smart för din ekonomi, minskar matsvinnet och gör dig till en klimathjälte. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Alltsedan inflation blev ett begrepp på allas läppar har vi läst att matpriserna ökat med runt 20 procent. Men det är ett genomsnitt för alla livsmedel. Det finns varor som över en natt ökat med 140 procent. Och det finns andra vars pris knappt förändrats alls.

Om din ekonomi är knapp kan du därför tjäna mycket på att ha ett hum om vad de vanligaste grejerna du köper brukar kosta.

Den oberoende nättjänsten Matpriskollen, som bevakar matpriserna, har ett käpphästråd till prispressade konsumenter som går ut på att man ska vara otrogen – det vill säga handla i flera butiker.

För även under ett allmänt prisrally måste butikerna locka dig att besöka just dem. Gör det – menar Matpriskollen – men välj erbjudandena.

Och är något riktigt förmånligt, köp inte en förpackning utan många.

Ja, det tar tid att besöka fler butiker, men tid är pengar.

Bra för hälsan och miljön

Gamla sanningar som gäller ännu mer i dag är att handla i säsong (jordgubbar i december är alltid dyrare och tristare än i juni) och att köpa mer grönt på bekostnad av dyrt kött.

Det sistnämnda är bra även för din hälsa och miljön. Och att hitta aptitretande rätter utan kött är i dag bara en googling bort. Numera finns det massor av vegetariska rätter som får även inbitna köttfrossare att höja på ögonbrynen.

Bönor och linser är klassiskt bland billigt och nyttigt, men missa inte heller frysta grönsaker, som inte har ökat särskilt i pris. Fryst grönt brukar ses som B-alternativ till färskt, men behandlas det bara varsamt (koka inte, tina bara i varmt vatten) är de utmärkta. Dessutom till en bråkdel av priset för färska.

Och den som inte vill bryta med köttet kan bara låta dess andel av portionen minska.

Minska matsvinnet - bli en klimathjälte

Så fort en tomat eller en champinjon får en skrynkla blir de svårsålda. Liksom köttet, osten, brödet eller yoghurten vars datum närmar sig ”bäst före”. Därför säljs de ut, ofta till halvpris.

Den fula tomaten blir i stekpannan en sås som burksläktingen inte kommer i närheten av. Att svampen börjat torka på ytan märks inte när den är stekt.

Att köpa halvprismat associeras med snålhet och fattigpensionärer, men tänk i stället klimathjälte. Matsvinn är ett så stort globalt problem – en tredjedel kastas – att FN tagit sig an att minska det.

Även att ha med sig matlåda på kontoret kan kännas som att man är en snåljåp som käkar trist dagen efter-mat. Men nu är det kanske dags för den här lådans renässans och statushöjande.

Och inte enbart på grund av ekonomin. Klimatet mår som nämnts också bra av att vi äter klokt. Även om vi nog ofta har lite lättare att relatera till plånboken än till jordens överlevnad.

Matlådan räddar privatekonomin

Och den privatekonomiska aspekten ska inte föraktas. En dagens lunch i matsalen eller på stan kostar i dag oftast mellan 80 och 140 kronor. Om vi snittar på 100 blir det, för den som jobbar heltid på kontor, 2 000 spänn i månaden, eller 24 000 per år. Skattade slantar.

Generaltricket med matlådan är att inte stå kvällen innan och laga en portion, utan flera. Eller laga storkok under helgen.

Ytterligare fördelar med matlåda är att du vet säkert både vad och hur mycket du stoppar i dig.

Men framför allt: känslan av att vara en inflationsbekämpande klimathjälte ska inte underskattas.

CURRYGRATÄNG PÅ ÖVERBLIVET RIS, PAPRIKA, SVAMP & BANAN

4 portioner

Hanna Olvenmark, legitimerad dietist och grundare av plattformen

”Portionen under tian”, är expert på billig, god, nyttig och klimatsmart mat. Det här är hennes gröna gratäng på risrester – en rätt som blir lika god mikrad på kontoret dagen därpå.

4 portioner kokt ris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g champinjoner
1 dl inlagd grillad paprika
1 msk gul curry
1 tärning grönsaksbuljong
5 dl kokta svarta bönor
2 dl växtbaserad grädde
1 banan
Lite ost att strö över
Olja att steka i
Svartpeppar
Chili eller sambal oelek efter smak

Currygratäng.
Foto: Johanna Jonsson.

Sätt ugnen på 225 grader.

Finhacka lök och vitlök, skiva champinjoner och grovhacka paprika. Stek i olja på medelvärme tills löken är mjuk.

Tillsätt curry och buljongtärning. Rör ner bönorna. Smaka av med peppar eller chili/sambal oelek.

Lägg det kokta riset i en ugnsfast form. Bred över lök- och bönblandningen. Häll över grädden. Skiva bananen i slantar och lägg på toppen. Strö över lite ost.

Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills att gratängen fått fin färg.