Annons
Annons
 • Christina Stjernlöf har jobbat extra i vården sedan i våras Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Ekonom avlastar coronavården i Dalarna

Publicerad 2 februari 2021, kl 08:57

För att avlasta vården under coronapandemin har Christina Stjernlöf på SSAB jobbat extra på Borlänge sjukhus sedan i våras. Nu jobbar hon nästan heltid på sjukhuset men får behålla lönen från sin arbetsgivare.

Flera företag har både under förra våren och nu under andra vågen erbjudit anställda att jobba inom vården med bibehållen lön. SSAB var ett av de företag som för någon vecka sedan anslöt sig till initiativet från Beredskapslyftet.

Läs mer: Företag lånar ut anställda till sjukvården

– Jag blev jätteglad när erbjudandet kom. Det är stor ekonomisk skillnad att jobba som koordinator och som vårdbiträde, säger Christina Stjernlöf som också är revisor i Unionenklubben på SSAB i Borlänge.

Christina Stjernlöf tog redan i pandemins begynnelse kontakt med Borlänge kommun och erbjöd sina tjänster, trots att hon är utbildad ekonom och saknar vårdutbildning.

– För mig kändes det självklart att kunna hjälpa till och bidra på alla de sätt jag kan och klarar av, till exempel dela ut mat och samtala med patienter.

– Under de senaste tio månaderna har jag hoppat in på Borlänge sjukhus någon helg i månaden och det har gett mig mycket. Jag har vuxit som människa och fått en helt annan syn på vården, säger Christina Stjernlöf.  

Det är tack vare erfarenheterna från coronavården i våras som hon nu kan omfattas av företagets erbjudande att jobba med coronapatienter med bibehållen lön, trots att hon saknar vårdutbildning, gissar hon. Hon har trots allt viss erfarenhet och känner personalen på vårdinrättningen. Hon har dessutom redan gått en delegeringskurs i att hantera medicin och vet hur man handskas med skyddsutrustning.

Från och med 13 januari kommer hon att jobba runt 90 procent på kommunägda Borlänge sjukhus fram till sista februari.

– Jag har valt att plocka bort ett par arbetspass från sjukhuset, för att kunna hålla mig fortsatt uppdaterad om vad som händer på SSAB. Jag vill till exempel vara med på avdelningsmötena – man blir lätt avskärmad annars, säger Christina Stjernlöf.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  Anställda oroliga för att återvända till kontoret

  Allt fler vaccineras mot covid-19. Men när samhället öppnar upp finns en oro bland anställda att gå tillbaka till arbetsplatsen för tidigt.

 • Läs även...

  Företag lånar ut anställda till sjukvården

  Gruvmätaren Maja-Li Fredriksson vid LKAB är en av de som nappade på erbjudandet om tjänstledighet med bibehållen lön för att avlasta sjukvården. Nu erbjuder fler företag sina anställda betald ledighet om de tar jobb inom vården.

 • Läs även...

  Ingenjör omskolar sig till lärare

  Det är aldrig för sent att omskola sig. Det menar Peter Ejdestig som var elektriker som blev brandman, som blev helikopterinstruktör, som blev civilingenjör. Och nu ska han sätta sig i skolbänken för att hamna bakom katedern. 

 • Läs även...

  Vaccinering på jobbet väcker farhågor

  Fack och arbetsgivare vill öppna för coronavaccinering på jobbet. På det viset skulle man kunna vaccinera sig utan att ta ledig, samtidigt som smittspridningen minskar, anser de. På stålföretaget SSAB ser man dock flera problem.

 • Läs även...

  Debatt: Miljontals frivilliga kan få bättre förutsättningar

  De stöd som utformats för företag under pandemin fungerar sällan för ideella föreningar, konstaterar Patrik Schröder från intresseorganisationen Forum. För att stärka civilsamhället vill han nu se ett ökat samarbete med bland annat facken.

 • Läs även...

  Permitterade hjälper till i skolan

  Coronakrisen har lett till hög sjukfrånvaro bland personalen på många av landets skolor. Nu har permitterade från andra branscher snabbutbildats för att öka vuxennärvaron.