Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Varannan kvinna diskriminerad

Mer än varannan kvinna upplever sig ha blivit diskriminerad på jobbet på grund av sitt kön. Var femte kvinna har varit med om det flera gånger.
Linnea Andersson Publicerad

Hela 52 procent av kvinnor i Sverige har vid något eller flera tillfällen känt sig diskriminerade i arbetslivet. Bland dem har 19 procent känt sig könsdiskriminerade vid upprepade tillfällen. Det visar en undersökning från Manpower Work Life.

Bland män uppger 20 procent att de någon eller fler gånger missgynnats eller kränkts på jobbet på grund av att de är män.

Undersökningen bygger på svar från 4 398 personer och omfattar anställda, egenföretagare, studerande och arbetssökande.

Tips mot diskriminering på jobbet

  1. Tala med din närmaste chef. Var konkret och ta upp exempel på hur du eller din kollega mötts av diskriminering.
     
  2. Du som är medlem i ett fackförbund kan vända dig till ditt lokala ombud för att få råd, stöd och eventuellt hjälp med att ta saken vidare.
     
  3. Om den behandling du upplever omfattas av diskrimineringslagen kan du göra en anmälan till DO, diskrimineringsombudsmannen. DO kan sedan besluta om att öppna ett tillsynsärende mot arbetsgivaren. I ett fåtal fall varje år driver DO mål till domstol. Tänk på att om du är medlem i ett fackförbund är det i första hand facket, inte DO, som har rätt att företräda dig i diskrimineringsärenden på arbetsplatsen.
     
  4. Om du är anställd av ett bemanningsföretag, kontakta din konsultchef.

(Tipsen kommer från Manpower)

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Diskriminering

Berättade att hon var gravid – blev av med jobbet

En provanställd kvinna berättade för chefen att hon var gravid. Då blev hon av med jobbet och anklagad för att ha lämnat oriktiga uppgifter. Nu stämmer Unionen företaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 13 november 2024, kl 06:01
Gravid och avskedad. Till vänster en kvinna med gravidmage, till höger en svensk lagbok.
Diskriminering på jobbet. En provanställd kvinna blev avskedad efter att ha avslöjat sin graviditet. Unionen stämmer företaget och kräver skadestånd för bland annat brott mot diskrimineringslagen. Foto: Lise Åserud/NTB/TT/Jessica Gow/TT.

Kvinnan fick jobb som administratör på ett grossistföretag. Anställningen inleddes med sex månaders provanställning. 

På sin andra dag på jobbet satt hon och chefen och pratade och chefen frågade om hon hade några barn. Kvinnan svarade att hon hade ett, varpå chefen svarade att han hoppades att hon inte var gravid. När hon uppgav att hon faktiskt var det sa chefen att han var ledsen och besviken och kallade på den person som gjort anställningsintervjun med kvinnan.

Försökte få kvinnan att säga upp sig

Tillsammans försökte de få kvinnan att säga upp sig, med motiveringen att det inte var lönsamt för företaget att anställa någon som bara kunde jobba några månader. När kvinnan inte ville det skrev de ett dokument som de kallade ”Uppsägning på grund av oriktiga uppgifter”. I det stod att företaget sa upp kvinnan med omedelbar verkan på grund av att hon lämnat oriktiga uppgifter. Hon skrev under och lämnade arbetsplatsen.

Nu har Unionen stämt företaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd för brott mot diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen. Förbundet kräver ytterligare 35 000 kronor för brott mot lagen om anställningsskydd och semesterlagen.

Sofia Tot är förbundsjurist på Unionen och den som företräder kvinnan. Hon tycker att det är uppenbart att kvinnan blev uppsagd på grund av graviditeten. 

– Bara det att det finns ett tidsmässigt samband på ungefär en timma från det att kvinnan berättar att hon är gravid tills hon blir uppsagd tyder på att det är graviditeten som är anledningen. Vi har heller inte fått några andra skäl från arbetsgivaren, säger hon.

Kan arbetsgivare hävda att någon lämnat oriktiga uppgifter vid anställningsintervjun?

– Arbetsgivaren är fri att avsluta en provanställning utan att ange skäl så länge beslutet inte grundas på diskriminerande omständigheter. Finns en sådan misstanke måste arbetsgivaren på ett övertygande sätt visa att en annan omständighet än diskrimineringsgrunden varit helt styrande, säger Sofia Tot.

Man måste inte berätta att man är gravid

En anställd måste inte berätta för arbetsgivaren att hon är gravid. Den som vill vara föräldraledig måste dock berätta det minst två månader i förväg.

Kan du förstå att en arbetsgivare tycker att det är jobbigt att anställda någon som kort efter anställningen ska vara föräldraledig?

– Ja, men man måste förhålla sig till de lagar vi har när man väljer att anställa. När man anställer någon finns alltid en risk att personen inte blir kvar. Personer kan exempelvis bli sjuka, börja studera, säga upp sig eller flytta.