
Enligt den kvinnliga säljaren kommenterade chefen hennes utseende och tittade på hennes kropp på ett sätt som hon upplevde som obehagligt. Det skedde under hela hennes anställning, trots att hon tydligt visade att hon inte var intresserad.
I samband med en julfest kysste chefen henne på munnen, vilket fick kvinnan att fundera på att säga upp sig. Hon behövde dock jobbet och valde att stanna kvar. I stället tog hon upp den ovälkomna kyssen med bolagets hr-chef. Hr-chefens svar var att han kände till hur kvinnans chef betedde sig mot de kvinnliga anställda, och att hon borde försöka hålla sig undan honom så gott det gick.
Den här typen av händelser är nog inte helt ovanliga, konstaterar Sofia Wolff, förbundsjurist på Unionen som driver fallet. Däremot är det långt ifrån alltid de hamnar i domstol.
En anledning till att kvinnan valde att gå vidare med saken var att hon kort efter händelsen blev uppsagd på grund av arbetsbrist och att hon upplevde att hennes reaktion på arbetsgivarens agerande spelade in i beslutet att säga upp henne.
Sofia Wolff tror att många inte anmäler sexuella trakasserier av liknande slag. Om man fortfarande är anställd så utsätter man sig inte gärna för obehaget det kan innebära att påtala problemet för arbetsgivaren. Risken för att utsättas för repressalier kan också spela in.
– Den här kvinnan vill göra en markering och visa att det inte är okej att bete sig som hennes chef gjort. Dessutom vill hon säga ifrån för de andras skull, chefen betedde sig ju på det här sättet också mot hennes kvinnliga kollegor.