Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Stämmer chefen för kyss

En kvinnlig säljare blev sexuellt trakasserad och kysst på munnen av sin chef. Nu kräver hon via Unionen en ersättning på 40 000 kronor för diskriminering.
Niklas Hallstedt Publicerad
Maja Suslin/TT
Maja Suslin/TT

Enligt den kvinnliga säljaren kommenterade chefen hennes utseende och tittade på hennes kropp på ett sätt som hon upplevde som obehagligt. Det skedde under hela hennes anställning, trots att hon tydligt visade att hon inte var intresserad.

I samband med en julfest kysste chefen henne på munnen, vilket fick kvinnan att fundera på att säga upp sig. Hon behövde dock jobbet och valde att stanna kvar. I stället tog hon upp den ovälkomna kyssen med bolagets hr-chef. Hr-chefens svar var att han kände till hur kvinnans chef betedde sig mot de kvinnliga anställda, och att hon borde försöka hålla sig undan honom så gott det gick.

Den här typen av händelser är nog inte helt ovanliga, konstaterar Sofia Wolff, förbundsjurist på Unionen som driver fallet. Däremot är det långt ifrån alltid de hamnar i domstol.

En anledning till att kvinnan valde att gå vidare med saken var att hon kort efter händelsen blev uppsagd på grund av arbetsbrist och att hon upplevde att hennes reaktion på arbetsgivarens agerande spelade in i beslutet att säga upp henne.

Sofia Wolff tror att många inte anmäler sexuella trakasserier av liknande slag. Om man fortfarande är anställd så utsätter man sig inte gärna för obehaget det kan innebära att påtala problemet för arbetsgivaren. Risken för att utsättas för repressalier kan också spela in.

– Den här kvinnan vill göra en markering och visa att det inte är okej att bete sig som hennes chef gjort. Dessutom vill hon säga ifrån för de andras skull, chefen betedde sig ju på det här sättet också mot hennes kvinnliga kollegor.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Diskriminering

Berättade att hon var gravid – blev av med jobbet

En provanställd kvinna berättade för chefen att hon var gravid. Då blev hon av med jobbet och anklagad för att ha lämnat oriktiga uppgifter. Nu stämmer Unionen företaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 13 november 2024, kl 06:01
Gravid och avskedad. Till vänster en kvinna med gravidmage, till höger en svensk lagbok.
Diskriminering på jobbet. En provanställd kvinna blev avskedad efter att ha avslöjat sin graviditet. Unionen stämmer företaget och kräver skadestånd för bland annat brott mot diskrimineringslagen. Foto: Lise Åserud/NTB/TT/Jessica Gow/TT.

Kvinnan fick jobb som administratör på ett grossistföretag. Anställningen inleddes med sex månaders provanställning. 

På sin andra dag på jobbet satt hon och chefen och pratade och chefen frågade om hon hade några barn. Kvinnan svarade att hon hade ett, varpå chefen svarade att han hoppades att hon inte var gravid. När hon uppgav att hon faktiskt var det sa chefen att han var ledsen och besviken och kallade på den person som gjort anställningsintervjun med kvinnan.

Försökte få kvinnan att säga upp sig

Tillsammans försökte de få kvinnan att säga upp sig, med motiveringen att det inte var lönsamt för företaget att anställa någon som bara kunde jobba några månader. När kvinnan inte ville det skrev de ett dokument som de kallade ”Uppsägning på grund av oriktiga uppgifter”. I det stod att företaget sa upp kvinnan med omedelbar verkan på grund av att hon lämnat oriktiga uppgifter. Hon skrev under och lämnade arbetsplatsen.

Nu har Unionen stämt företaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd för brott mot diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen. Förbundet kräver ytterligare 35 000 kronor för brott mot lagen om anställningsskydd och semesterlagen.

Sofia Tot är förbundsjurist på Unionen och den som företräder kvinnan. Hon tycker att det är uppenbart att kvinnan blev uppsagd på grund av graviditeten. 

– Bara det att det finns ett tidsmässigt samband på ungefär en timma från det att kvinnan berättar att hon är gravid tills hon blir uppsagd tyder på att det är graviditeten som är anledningen. Vi har heller inte fått några andra skäl från arbetsgivaren, säger hon.

Kan arbetsgivare hävda att någon lämnat oriktiga uppgifter vid anställningsintervjun?

– Arbetsgivaren är fri att avsluta en provanställning utan att ange skäl så länge beslutet inte grundas på diskriminerande omständigheter. Finns en sådan misstanke måste arbetsgivaren på ett övertygande sätt visa att en annan omständighet än diskrimineringsgrunden varit helt styrande, säger Sofia Tot.

Man måste inte berätta att man är gravid

En anställd måste inte berätta för arbetsgivaren att hon är gravid. Den som vill vara föräldraledig måste dock berätta det minst två månader i förväg.

Kan du förstå att en arbetsgivare tycker att det är jobbigt att anställda någon som kort efter anställningen ska vara föräldraledig?

– Ja, men man måste förhålla sig till de lagar vi har när man väljer att anställa. När man anställer någon finns alltid en risk att personen inte blir kvar. Personer kan exempelvis bli sjuka, börja studera, säga upp sig eller flytta.