Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Gravid uppsagd - facket stämmer för diskriminering

Kvinnan var gravid, hade varit sjukskriven och rekommenderades av läkare att jobba hemifrån. Då krävde arbetsgivaren att hon skulle arbeta från kontoret – samt försökte sänka hennes lön. Unionen har nu stämt företaget för bland annat könsdiskriminering.
Oscar Broström Publicerad 25 augusti 2021, kl 09:42
Shutterstock.
Den gravid kvinnan började särbehandlas efter att hon meddelade att hon väntade barn. Bilden är en genrebild Shutterstock.

Kvinnan, som är medlem i Unionen, var en omtyckt marknadschef på ett IT-konsultbolag. I stämningsansökan framgår att cheferna började missgynna henne efter att de fick kännedom om att hon väntade barn och senare skulle vara föräldraledig.

– Hon gick från att vara en uppskattad medarbetare på företaget till att ses som ett problem. Jag kan inte förstå hur en graviditet eller föräldraledighet kan behandlas som ett problem. Det är ju något helt normalt, säger Unionens förbundsjurist, Elisabet Ohlsson, som företräder kvinnan.

Några veckor senare blev kvinnan allvarligt sjuk och inlagd på sjukhus. Hon blev sjukskriven i nästintill en månad. Hennes läkare förordade att hon – eftersom hon var i högriskgrupp – skulle arbeta hemifrån för att undvika att drabbas av covid-19.

Ville sänka lönen med 15 000

Arbetsgivaren fick information om detta, men hörsammade inte önskningen. När kvinnan skulle återgå till arbetet blev hon inkallad till kontoret för ett möte. Hon hoppades att mötet skulle vara en rehabiliteringsplan, men i stället blev hon informerad om att hennes tjänst skulle göras om.

När kvinnan fick en skriftlig rollbeskrivning av tjänsten, insåg hon att den i praktiken bestod av samma arbetsuppgifter – men 15 000 kronor mindre i lön. Utöver det krävde arbetsgivaren att hon skulle arbeta från kontoret, trots att övriga anställda arbetade hemifrån. I stämningsansökan framgår att företaget motiverat beslutet med att ”nya arbetsrutiner kräver invänjning”.

Förbundsjuristen Elisabet Ohlsson menar att arbetsgivaren missgynnat kvinnan.

– Hon behandlades annorlunda och det fanns inga sakliga skäl för det.

Kvinnan blev uppsagd

Efter möte med arbetsgivaren om den nya rollen valde hon att kontakta facket. Det ledde i sin tur till förhandling mellan Unionens ombud och arbetsgivaren. Förhandlingarna slutade i oenighet och kvinnan tackade nej till omplaceringserbjudandet.

Dagen efter förhandlingen blev kvinnan uppsagd på grund av arbetsbrist. Hon blev även behandlad som om hon blivit sparkad, trots att hon hade två månaders uppsägningstid, och företaget tog bort kommunikationsverktyg – till exempel Google Drive och Slack – som hon behövde i arbetet.

"Det är upprörande"

Kort efter att kvinnan blev uppsagd blev hon återigen sjukskriven. Det är hon även nu, efter barnets födelse. Unionen har stämt arbetsgivaren, yrkar att Arbetsdomstolen ska förklara uppsägningen ogiltig och kräver allmänt skadestånd samt diskrimineringsersättning på 220 000 kronor.

– ­Jag tycker att det här är ett väldigt viktigt mål att driva. Det är upprörande att arbetstagare fortfarande blir av med jobbet eller blir missgynnande för att de är föräldralediga eller gravida, säger Elisabet Ohlsson.

Läs mer:

Graviditet blev för dyrt för företaget

Berättade om graviditet – sades upp samma kväll

Diskriminering

Unionen stämmer företag för sexuella trakasserier

En vd för en butikskedja utsatte en kvinnlig anställd för sexuella trakasserier, enligt Unionen. Nu stämmer förbundet företaget och kräver 75 000 kronor i diskrimineringsersättning.
David Österberg Publicerad 11 januari 2023, kl 06:00
Man lägger hand på en axel.
Unionen stämmer arbetsgivaren för sexuella trakasserier mot en kvinna. Erik Simander/TT

Unionen stämmer ett företag för diskriminering. Enligt stämningsansökan utsatte vd:n en vice butikschef för flera kränkningar.

Kvinnan anställdes i augusti 2020 i en mindre butikskedja. Kedjans vd besökte regelbundet den butik kvinnan arbetade i. Under besöken kommenterade han, enligt kvinnan, hennes utseende. Han sa att hon var snygg och kramade henne så att hennes bröst trycktes mot honom. Vid ett tillfälle lade han enligt stämningsansökan sina händer på kvinnans rumpa.

Sent en kväll skickade vd:n dessutom ett sms till kvinnan. I det frågade han efter ”ett kvällspass” och skickade med en emoji i form av en man och en kvinna med ett hjärta mellan sig.

Efter sommarsemestern året därpå kommenterade vd:n kvinnans utseende och sa att hon såg sexig och fräsch ut, enligt stämningsansökan. Därefter försökte kvinnan hålla sig undan när vd:n kom på besök i butiken.

Sa upp sig

Sommaren 2022 sa hon upp sig. En av anledningarna var de sexuella trakasserier som vd:n utsatt henne för.

Nu stämmer Unionen företaget för brott mot diskrimineringslagen. Fackförbundet kräver att företaget betalar kvinnan 75 000 kronor i diskrimineringsersättning. Lisa Melin är jurist på Unionen och den som företräder kvinnan. Hon tror att det finns möjlighet att vinna målet.

– Annars skulle vi inte ha gått vidare med det. Generellt räcker det att vi kan visa på omständigheter som gör det antagligt att det vi påstår har hänt. Sedan går bevisbördan över på arbetsgivaren. Förutom kvinnan kan flera andra tidigare anställda vittna om att mannen har betett sig på ett kränkande sätt, säger hon.