Annons
Annons
 • Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Christopher Hunt

Digitalt medarbetarskap: Ta hand om varandra

Publicerad 16 mars 2021, kl 07:06

Chefens ansvar och självledarskap är på tapeten när vi pratar om hur vi ska kunna må bra på jobbet, inte minst i dessa tuffa tider. Men här vill jag också påminna om hur viktig du kan vara i din roll som jobbarkompis.

Pang. Det gick på ett ögonblick under det digitala mötet där jag passade på att promenera samtidigt som jag deltog via Teams i mobilen. Isfläckar förrädiskt gömda under snö, noll fotfäste och landning på knäets insida. En klantig vintervurpa och nu struttar jag omkring på kryckor.

Det är förstås en småsak när många lider av allt som pandemin för med sig. Men ändå trist att missa den bästa längdåkningsvintern på länge söderöver och att oroa sig över att något gått sönder permanent. En tröst är då att ha inkännande jobbarkompisar. Som låter en klaga lite och tipsar om tv-serier – men också påminner en om nyttan av att tänka goda, läkande tankar.

Det sista är tillämpbart på så mycket mer än mitt onda knä. För sällan har väl så många av oss aktivt funderat på hur vi egentligen mår. Vi behöver stärka oss själva, vare sig vi gör det med mental träning, motion eller genom att hämta kraft i naturen.

Läs mer: Träningsövningar för hemmajobbaren

Ytterst är måendet på jobbet – inte bara den fysiska hälsan utan också den psykosociala – en fråga för chefen. Det här regleras bland annat i föreskriften OSA, organisatoriskt och social arbetsmiljö, som nu fyller fem år.

I de här tiderna tror jag också att stödet från gruppen blir extra viktigt. Vi kan hjälpas åt som arbetskamrater – lägga lite extra tid på omtanke om kollegorna. För många är det nu ett år av hemmajobb som förflutit. Och ensamarbete är en arbetsmiljörisk.

Som en kollega uttryckte det: ”Vi pratar mycket om vikten av det digitala ledarskapet, men det är dags att slå ett slag för det digitala medarbetarskapet.” Varför inte höra av dig en extra gång till kollegan? Inte enbart via mejlen och inte bara med specifika jobbärenden. Ta hand om varandra, helt enkelt.

Helena Ingvarsdotter
[email protected]
@ingvarsdotter
 • Läs även...

  Debatt: Vi behöver prata om livet efter corona

  En närstående som inte finns kvar eller en kollega som svävat mellan liv och död. Arbetsgivare och kollegor måste våga prata om vårt mående under coronapandemin. Med samtal bygger vi broar till bättre hälsa, skriver Tina Persson.  

 • Läs även...

  Chefen kan också må psykiskt dåligt

  Vågar du som chef berätta om dina egna upplevelser av utbrändhet och depression? Eller håller du det hemligt av oro för att du skulle framstå som svag?

 • Läs även...

  Hög tid för chefen att skärpa sig

  Skomakarens barn går i trasiga skor, lyder ett ordspråk som jag tror passar på många chefers läge nu. Chefer som lägger mycket fokus på medarbetarnas arbetsmiljö men glömmer sin egen.