
Sverige håller på att tappa tempo i digitaliseringen. Det enligt en rapport från The Boston Consulting Group på uppdrag av Google.
Från att tidigare ha toppat listan hamnar Sverige på en sjätteplats i BCG:s så kallade e-intensity index, en årlig internationell jämförelse av internetmognad, användning och utgifter. Nyligen gick Irland om Sverige på listan över högst genomsnittliga uppkoppling i Europa.
Enligt Anders Berglund, Sverigechef på Google, är det företagen som inte hänger med. Omställningen går mycket fortare för konsumenterna, konstaterar han.
- Många (företag) lever fortfarande kvar i konsumtionsmönstret för ett, fem eller tio år sedan. Jag tror att fler måste förstå den digitala omställning som sker så snabbt nu, och sätta sig in i vad det innebär för den egna verksamheten, säger han till SvD.
Rapporten lyfter särskilt fem strategier för vad Sverige behöver för att återta ledarplatsen i digitaliseringen:
|
Jakten på kompetensen
Den med rätt kompetens har inga problem med att få jobb i en digitaliserad värld. Det råder en global dragkamp om innovatörer och utvecklare. Många IT-bjässar, som Google, Amazon och Apple köper upp mindre bolag, och lägger ned dem - bara för att sno åt sig kompetensen. Andra lockar med höga löner och flotta förmåner som extra semester, egna kockar, barristor och yogainstruktörer på kontoret.
Jakten på kompetensen tar sig ibland också andra uttryck. Facebook och Apple erbjuder sina kvinnliga talanger nedfrysning av ägg, för att de ska vilja fokusera på jobbet och våga vänta med att bli gravida. Kinesiska Baidu finansierar dejtingevenemang, eftersom de upptäckt att medarbetare som också är par tenderar att stanna längre innan de hoppar vidare till en annan arbetsgivare, uppger The Economist.
Stockholm är en av de hetaste platserna i världen för startups, konstaterade Financial Times för en tid sedan. Inte minst vad gäller fintech, det vill säga digitala lösningar för finansmarknaden, som Klarna, iZettle och Tink.
Men många startups tar i dag sitt pick och pack och drar västerut när de kommit en bit på vägen. Antingen för att de blivit uppköpta eller för att komma närmare världens största tech-kluster: Silicon Valley.
Urbanisering och närhet till kluster är viktigare än guld och gröna skogar för innovation, enligt Digitaliseringskommissionens antologi Om Sverige i framtiden.