Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Ericssons tjänsteresor har minskat med 90 procent

Coronapandemin har tvingat företagen att ställa om från tjänsteresor till digitala möten. På telekomjätten Ericsson tror man att delar av det kommer att leva kvar även efter pandemin.
Niklas Hallstedt Publicerad 25 februari 2021, kl 10:40
Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT, Maja Suslin/TT
Telekomjätten Ericsson minskade sina tjänsteresor med 90 procent globalt och med 95 procent i Sverige under 2020. Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT, Maja Suslin/TT

I december förra året gjorde Dagens industri tillsammans med Aktuell Hållbarhet en enkät där de bland annat frågade Stockholmsbörsens hundra största bolag om de planerade att minska antalet tjänsteresor jämfört med före coronan. Av de 25 bolag som svarade på frågan svarade 84 procent ja.

Något tidigare gjorde nätverket Schyst resande en Novusundersökning bland anställda i privat sektor med liknande resultat: 79 procent trodde att det skulle bli färre resor i jobbet framöver. Bara 12 procent trodde att de skulle resa lika mycket som tidigare, medan 9 procent svarade ”vet ej”.

Många resor går att ersätta med digitala möten

Ett bolag som har haft anledning att fundera på hur det ska bli med tjänsteresorna i framtiden är Ericsson, ett företag som arbetar med hela världen som marknad och har nästan 100 000 anställda i 180 länder, varav 13 000 i Sverige.

Christian Riebne är Ericssons Global travel manager eller, som han skämtsamt säger, Global no-travel manager. Han menar att 2020 var året då det blev tydligt att många resor går att ersätta med digitala möten.

– Vi har sett att vi kan visa svarta siffor trots att vi inte reser, säger han och syftar på Ericssons fjärde kvartal som överträffade de flestas förväntningar.

För Ericsson har pandemin inneburit en drastisk omställning.

– Om vi jämför med före den 25 februari i fjol så har tjänsteresorna globalt minskat med 90 procent. I Sverige är minskningen uppe i 95 procent, säger Christian Riebne, enligt vilken de resor som ändå genomförs är de som är helt oundvikliga för affärerna och inte skulle kunna genomföras digitalt.

– För oss är de anställdas säkerhet, hälsa och välmående alltid första prioritet.

Det finns ytterligare fördelar med ett minskat tjänsteresande. Själv säger sig Christian Riebe ha lärt känna medarbetare i andra delar av världen på ett annat sätt än tidigare.

– Det globala team som jag är en del av sitter utspritt över hela världen. Nu har vi fått en annan inblick i kollegornas vardag. Helt plötsligt under ett möte kan det dyka upp ett barn eller hund eller en hantverkare i bilden.

Och, kanske viktigare ändå, det minskade resandet bidrar till minskad klimatpåverkan. Redan före pandemin tittade Ericsson på hur tjänsteresorna skulle kunna minskas. Ett av Ericssons mål är att vara klimatneutrala år 2030.

Men det betyder inte att resandet kommer att vara kvar på samma låga nivå som i dag när pandemin är förbi. Däremot kommer man successivt se över hur resandet kan förändras, till exempel med alternativa transportmedel som tåg.

– Vi är en global organisation och det ligger i människors natur att det är viktigt att mötas fysiskt, säger Christian Riebe.

Hur många tjänsteresor det normalt görs inom Ericsson varje år vill bolaget inte gå in på. Men sannolikt handlar det om ett betydande antal. När nätverket Schyst resande för en tid sedan granskade reglerna för tjänsteresor i ett antal stora och mellanstora svenska företag hävdade man att det i vissa av företagen handlade om upp till 50 000 resor per år.

Läs mer: Tåg lockar få på tjänsteresan

Läs mer: Tjänsteresa med tåg – klimatsmart men realistiskt?

Digitalisering

6 gånger när tekniken ställt till det

Teknik, it-system och AI är ofta menat att förbättra, förenkla eller effektivisera. Men ibland kan utfallet leda till att hundbajs sprids ut i hela huset – som i ett av exemplen nedan.
Oscar Broström Publicerad 25 oktober 2022, kl 07:00
Robotdammsugare
AI, teknik och IT-system kan ibland ställa till mer problem. Foto: Vidar Ruud/NTB

Anställda får sparken av misstag

Ett stort antal anställda i Region Örebro fick ett överraskande mejl i mitten av oktober med följande besked: ”Det här meddelandet skickas till dig med anledning av att din anställning upphör”.

Det rörde sig dock inte om en plötslig massuppsägning, utan om ett krånglande it-system som råkade skicka ut mejlet av misstag.

– Mejlet hann gå ut till många. Men det togs emot med jämnmod och skratt. Alla förstod nog att det inte var på riktigt, berättade Patrik Malm, it-chef på Region Örebro för Dagens Nyheter.

Nyhet om jordbävning – från 1925

2017 skakade en nyhet från Los Angeles Times om boende i södra Kalifornien: En jordbävning, med magnituden 6,8 på Richterskalan, hade drabbat området Santa Barbara. Många blev förvånade, och det med rätta, eftersom jordbävningen aldrig hade skett.

Eller jo, det hade skett en jordbävning med magnituden 6,8 i Santa Barbara – men det var 1925.

Vad som hände 2017 var att en anställd på USGS – den amerikanska myndighet som undersöker och mäter geologiska förändringar – skulle korrigera och precisera exakt var jordbävningen 1925 skedde, och råkade skicka i väg ett mejl om jordbävningen.

Quakebot, en AI-tjänst som genererar nyheter baserat på notifikationer från USGS, skrev då omedelbart en artikel som publicerades av Los Angeles Times.

Högtalare startade fest av sig själv

Klockan halv två på natten vaknade boende i en lägenhetsbyggnad i Hamburg av vad som lät som en väldigt högljudd fest.

Det var dock ingen som närvarade på festen. En röststyrd högtalare, Alexa, hade helt på egen hand satt på musik på en irriterande hög nivå. Efter en och en halv timme ringde boende polisen som slog in dörren och upptäckte en tom lägenhet med en dunkande högtalare.

När den boende i lägenheten, Oliver Haberstroh, väl kom hem hade polisen bytt ut hans lås och han fick åka till stationen för att hämta sina nya nycklar. Haberstroh skrev därefter på Amazon Tysklands Facebook-sida och dementerade att han skulle ha aktiverat Alexa på distans.

 Jag har varit helt nöjd med er tjänst och Alexa, men relationen har tagit en u-sväng sedan i fredags. Man kan säga att det är komplicerat, vi måste gå skilda vägar.

Sorterade bort kvinnor

Amazon ville förbättra och effektivisera sin rekrytering. Företaget hade därför utvecklat ett program där AI snabbt skulle gå igenom jobbansökningar och betygsätta kandidaterna mellan ett och fem.

Programmet visade sig skatta kvinnor lägre än män.

Eftersom företaget och techavdelningen var mansdominerad, tolkade AI:n det som att män var att föredra framför kvinnor. När en kandidat skrev ordet ”kvinna” i sin jobbansökan fick den automatiskt ett lägre betyg. När Amazon upptäckte felet ledde det till slut till att man avvecklade rekryteringsprogrammet

Kamera blandade ihop boll och kalt huvud

Den skotska fotbollsklubben Inverness Caledonian Thistle FC bestämde sig under pandemin, när supportrar inte fick gå till arenan och se matcherna, för att köpa in ett automatiskt kamerasystem för att livesända matcherna.

Kameran skulle automatiskt följa spelet eftersom den var programmerad att hålla fokus på bollen. Dessvärre fick kameran problem i en match när domaren saknade hår. Kameran blandade ihop bollen med domarens kala huvud och tittarna, som ville se vad som hände i matchen, fick i stället följa domarens aktivitet på planen.

Robotdammsugare orsakade ”bajsokalyps”

Det kan vara bekvämt med robotdammsugare hemma, för den som har råd. Det verkar dock finnas en baksida med AI-städaren om du samtidigt har husdjur.

Jesse Newton från USA vaknade en morgon av vad han beskriver som en ”bajsokalyps”. Robotdammsugaren hade kört över hundens avföring och fört runt bajset i hela huset. Newton beskriver synen familjen fick på morgon som ”ett hem som närmast påminner om en Jackson Pollock-bajstavla”.

Dessvärre är det här inte första gången det händer. Företaget iRobot, som gör modellen Roomba, säger i en kommentar att de ”ärligt talat ser det här ganska ofta”.