Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

6 kalenderappar för bättre ordning

En kalenderapp är överlägsen en tjusig filofax när det kommer till funktion. Den digitala kalendern har du alltid med dig och den synkar med mejlen – oavsett om du har iPhone eller Android.
Linnea Andersson Publicerad 4 februari 2021, kl 08:45
Kvinna med mobil som visar kalenderapp.
Med en kalenderapp kan du synka mobilen med mejlen och datorn. Foto: Shutterstock

1. GOOGLE KALENDER

Har bland annat en snygg och praktisk karta direkt i kalendern som visar var ditt möte äger rum. Men den mest fantastiska funktionen får du som är Gmail-användare. Appen lägger automatiskt in bokningar, flighter och dylikt från mejlen i kalendern. Som en sekreterare som gör det där du själv glömmer av.

 

2. MICROSOFT OUTLOOK

Har nyligen fått en ny och mer lättöverskådlig design. Enkelt att växla mellan mejl och kalender med endast en knapptryckning. I och med att appen även är integrerad med Word och PowerPoint kan du jobba när du reser eller är på språng. Funkar även med både Gmail och Yahoo Mail.

 

3. ANY.DO

Är du en frekvent användare av Amazons Alexa är det här appen för dig. Samtidigt som du står i köket med köttfärskletiga fingrar, kan du be Alexa att lägga till det där mötet som du just kom på att du glömt knappa in i kalendern. Dela-funktionen gör att du kan synka kalendrar med ditt team eller familj. Är även kompatibel med Googles och Outlooks kalendrar.
 

4. MEETINGBIRD

Med Meetingbird, vars kalender kan hämta data från både Outlooks och Googles kalendrar, slipper du alla mejl fram och tillbaka när det är dags att boka ett möte. Appen registrerar luckor i din kalender och föreslår flera tillgängliga tider när du skickar iväg ett mejl till den du ska träffa, som sedan får välja när det passar bäst. Även kompatibel med Zoom och Trello.

 

5. FANTASTICAL (ENBART iOS)

Förmodligen den kalenderapp som har flest olika utseenden/vyer. Fantastical funkar med de flesta andra kalender- och mejlprogram. Har en avancerad dikteringsfunktion, men för att få tillgång till den och de bästa funktionerna får du betala runt 500 kronor. Det finns dock en basal gratisvariant. Synkar bra med Apple Watch.

 

6. BUSINESS CALENDAR 2

Är du Androidanvändare är även Business Calendar 2 ett alternativ. Kalenderappen innehåller, förutom det mest väsentliga, en ”värmekarta” (heat map) som visar dagar och perioder under året då du inte schemalagt något än. På så vis blir det enklare att planera in nya projekt och aktiviteter – eller kanske passa på att få lite återhämtning och ta semester.

Digitalisering

Ny forskning: så AI-hotat är ditt jobb

Vilka jobb ligger i riskzonen på grund av AI – och vilka är säkrare? Här är de 9 yrken som kan påverkas mest, enligt forskare vid Örebro universitet.
Noa Söderberg Publicerad 21 mars 2024, kl 06:01
Illustration av en person som använder AI-teknologi på sin bärbara dator.
Är ditt yrke hotat av AI? En ny studie av forskare vid Örebro universitet påvisar vilka jobb som kan vara mest utsatta för den snabbt växande teknologin. Foto: Shutterstock.

Diskussionen om AI och jobben präglas av vitt skilda gissningar. Nu har forskare vid Örebro universitet skapat ett konsekvent sätt att mäta hur AI-exponerat ett yrke faktiskt är. Det görs genom att lista ett antal ”kompetenser” hos moderna AI-verktyg – bildgenerering, översättning, läsförståelse, med flera – och sedan mäta hur stor del av olika yrken som bygger på att göra liknande saker.

Slutsatsen är att skrivbordsjobb är mest påverkade. Framför allt sådana som kräver hög utbildning. Listan över de mest utsatta jobben, som presenterats av nationalekonomen Magnus Lodefalk under ett föredrag om hans nya bok ”Artificiell intelligens och jobben”, ser ut så här:

  1. Statistiker
  2. Matematiker och aktuarie
  3. Författare och skribent
  4. Mjukvaru- och systemutvecklare
  5. Spel- och digitala medier-utvecklare
  6. Civilingenjör inom kemi och kemiteknik
  7. Ekonomiassistent
  8. GIS- och kartingenjör
  9. Systemadministratör

Fler saker påverkar effekterna av AI

Lodefalk betonar i sin bok att listan inte säger något om hur mycket AI faktiskt används i de olika yrkena, eller till vilken grad samhällsmedborgare vill att det ska ske. Den förutser inte heller om AI-verktyg kommer hjälpa anställda människor eller leda till att de förlorar jobbet. I stället är det en lista över yrken där en stor AI-användning är teoretiskt möjlig.

I några av yrkena har det redan skett förändringar. Som Kollega tidigare rapporterat har spelföretaget Mindark sagt upp 40 procent av sin personalstyrka för att, enligt egen utsago, ersätta dem med AI-verktyg. Likaså har speljätten EA meddelat att de tänker använda AI-verktyg i stor skala.

Förändringar och framtidsutsikter

På botten av listan finns de yrken som är allra mest fysiska: dansare, idrottare, takmontörer, brandmän, med flera. Lodefalk skriver samtidigt att även sådana jobb kan påverkas av framtida AI-utveckling, eftersom det just nu görs stora investeringar i att koppla samman generativ AI med robotar.