Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

6 kalenderappar för bättre ordning

En kalenderapp är överlägsen en tjusig filofax när det kommer till funktion. Den digitala kalendern har du alltid med dig och den synkar med mejlen – oavsett om du har iPhone eller Android.
Linnea Andersson Publicerad 4 februari 2021, kl 08:45
Kvinna med mobil som visar kalenderapp.
Med en kalenderapp kan du synka mobilen med mejlen och datorn. Foto: Shutterstock

1. GOOGLE KALENDER

Har bland annat en snygg och praktisk karta direkt i kalendern som visar var ditt möte äger rum. Men den mest fantastiska funktionen får du som är Gmail-användare. Appen lägger automatiskt in bokningar, flighter och dylikt från mejlen i kalendern. Som en sekreterare som gör det där du själv glömmer av.

 

2. MICROSOFT OUTLOOK

Har nyligen fått en ny och mer lättöverskådlig design. Enkelt att växla mellan mejl och kalender med endast en knapptryckning. I och med att appen även är integrerad med Word och PowerPoint kan du jobba när du reser eller är på språng. Funkar även med både Gmail och Yahoo Mail.

 

3. ANY.DO

Är du en frekvent användare av Amazons Alexa är det här appen för dig. Samtidigt som du står i köket med köttfärskletiga fingrar, kan du be Alexa att lägga till det där mötet som du just kom på att du glömt knappa in i kalendern. Dela-funktionen gör att du kan synka kalendrar med ditt team eller familj. Är även kompatibel med Googles och Outlooks kalendrar.
 

4. MEETINGBIRD

Med Meetingbird, vars kalender kan hämta data från både Outlooks och Googles kalendrar, slipper du alla mejl fram och tillbaka när det är dags att boka ett möte. Appen registrerar luckor i din kalender och föreslår flera tillgängliga tider när du skickar iväg ett mejl till den du ska träffa, som sedan får välja när det passar bäst. Även kompatibel med Zoom och Trello.

 

5. FANTASTICAL (ENBART iOS)

Förmodligen den kalenderapp som har flest olika utseenden/vyer. Fantastical funkar med de flesta andra kalender- och mejlprogram. Har en avancerad dikteringsfunktion, men för att få tillgång till den och de bästa funktionerna får du betala runt 500 kronor. Det finns dock en basal gratisvariant. Synkar bra med Apple Watch.

 

6. BUSINESS CALENDAR 2

Är du Androidanvändare är även Business Calendar 2 ett alternativ. Kalenderappen innehåller, förutom det mest väsentliga, en ”värmekarta” (heat map) som visar dagar och perioder under året då du inte schemalagt något än. På så vis blir det enklare att planera in nya projekt och aktiviteter – eller kanske passa på att få lite återhämtning och ta semester.

Digitalisering

6 gånger när tekniken ställt till det

Teknik, it-system och AI är ofta menat att förbättra, förenkla eller effektivisera. Men ibland kan utfallet leda till att hundbajs sprids ut i hela huset – som i ett av exemplen nedan.
Oscar Broström Publicerad 25 oktober 2022, kl 07:00
Robotdammsugare
AI, teknik och IT-system kan ibland ställa till mer problem. Foto: Vidar Ruud/NTB

Anställda får sparken av misstag

Ett stort antal anställda i Region Örebro fick ett överraskande mejl i mitten av oktober med följande besked: ”Det här meddelandet skickas till dig med anledning av att din anställning upphör”.

Det rörde sig dock inte om en plötslig massuppsägning, utan om ett krånglande it-system som råkade skicka ut mejlet av misstag.

– Mejlet hann gå ut till många. Men det togs emot med jämnmod och skratt. Alla förstod nog att det inte var på riktigt, berättade Patrik Malm, it-chef på Region Örebro för Dagens Nyheter.

Nyhet om jordbävning – från 1925

2017 skakade en nyhet från Los Angeles Times om boende i södra Kalifornien: En jordbävning, med magnituden 6,8 på Richterskalan, hade drabbat området Santa Barbara. Många blev förvånade, och det med rätta, eftersom jordbävningen aldrig hade skett.

Eller jo, det hade skett en jordbävning med magnituden 6,8 i Santa Barbara – men det var 1925.

Vad som hände 2017 var att en anställd på USGS – den amerikanska myndighet som undersöker och mäter geologiska förändringar – skulle korrigera och precisera exakt var jordbävningen 1925 skedde, och råkade skicka i väg ett mejl om jordbävningen.

Quakebot, en AI-tjänst som genererar nyheter baserat på notifikationer från USGS, skrev då omedelbart en artikel som publicerades av Los Angeles Times.

Högtalare startade fest av sig själv

Klockan halv två på natten vaknade boende i en lägenhetsbyggnad i Hamburg av vad som lät som en väldigt högljudd fest.

Det var dock ingen som närvarade på festen. En röststyrd högtalare, Alexa, hade helt på egen hand satt på musik på en irriterande hög nivå. Efter en och en halv timme ringde boende polisen som slog in dörren och upptäckte en tom lägenhet med en dunkande högtalare.

När den boende i lägenheten, Oliver Haberstroh, väl kom hem hade polisen bytt ut hans lås och han fick åka till stationen för att hämta sina nya nycklar. Haberstroh skrev därefter på Amazon Tysklands Facebook-sida och dementerade att han skulle ha aktiverat Alexa på distans.

 Jag har varit helt nöjd med er tjänst och Alexa, men relationen har tagit en u-sväng sedan i fredags. Man kan säga att det är komplicerat, vi måste gå skilda vägar.

Sorterade bort kvinnor

Amazon ville förbättra och effektivisera sin rekrytering. Företaget hade därför utvecklat ett program där AI snabbt skulle gå igenom jobbansökningar och betygsätta kandidaterna mellan ett och fem.

Programmet visade sig skatta kvinnor lägre än män.

Eftersom företaget och techavdelningen var mansdominerad, tolkade AI:n det som att män var att föredra framför kvinnor. När en kandidat skrev ordet ”kvinna” i sin jobbansökan fick den automatiskt ett lägre betyg. När Amazon upptäckte felet ledde det till slut till att man avvecklade rekryteringsprogrammet

Kamera blandade ihop boll och kalt huvud

Den skotska fotbollsklubben Inverness Caledonian Thistle FC bestämde sig under pandemin, när supportrar inte fick gå till arenan och se matcherna, för att köpa in ett automatiskt kamerasystem för att livesända matcherna.

Kameran skulle automatiskt följa spelet eftersom den var programmerad att hålla fokus på bollen. Dessvärre fick kameran problem i en match när domaren saknade hår. Kameran blandade ihop bollen med domarens kala huvud och tittarna, som ville se vad som hände i matchen, fick i stället följa domarens aktivitet på planen.

Robotdammsugare orsakade ”bajsokalyps”

Det kan vara bekvämt med robotdammsugare hemma, för den som har råd. Det verkar dock finnas en baksida med AI-städaren om du samtidigt har husdjur.

Jesse Newton från USA vaknade en morgon av vad han beskriver som en ”bajsokalyps”. Robotdammsugaren hade kört över hundens avföring och fört runt bajset i hela huset. Newton beskriver synen familjen fick på morgon som ”ett hem som närmast påminner om en Jackson Pollock-bajstavla”.

Dessvärre är det här inte första gången det händer. Företaget iRobot, som gör modellen Roomba, säger i en kommentar att de ”ärligt talat ser det här ganska ofta”.