Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

6 kalenderappar för bättre ordning

En kalenderapp är överlägsen en tjusig filofax när det kommer till funktion. Den digitala kalendern har du alltid med dig och den synkar med mejlen – oavsett om du har iPhone eller Android.
Linnea Andersson Publicerad 4 februari 2021, kl 08:45
Kvinna med mobil som visar kalenderapp.
Med en kalenderapp kan du synka mobilen med mejlen och datorn. Foto: Shutterstock

1. GOOGLE KALENDER

Har bland annat en snygg och praktisk karta direkt i kalendern som visar var ditt möte äger rum. Men den mest fantastiska funktionen får du som är Gmail-användare. Appen lägger automatiskt in bokningar, flighter och dylikt från mejlen i kalendern. Som en sekreterare som gör det där du själv glömmer av.

 

2. MICROSOFT OUTLOOK

Har nyligen fått en ny och mer lättöverskådlig design. Enkelt att växla mellan mejl och kalender med endast en knapptryckning. I och med att appen även är integrerad med Word och PowerPoint kan du jobba när du reser eller är på språng. Funkar även med både Gmail och Yahoo Mail.

 

3. ANY.DO

Är du en frekvent användare av Amazons Alexa är det här appen för dig. Samtidigt som du står i köket med köttfärskletiga fingrar, kan du be Alexa att lägga till det där mötet som du just kom på att du glömt knappa in i kalendern. Dela-funktionen gör att du kan synka kalendrar med ditt team eller familj. Är även kompatibel med Googles och Outlooks kalendrar.
 

4. MEETINGBIRD

Med Meetingbird, vars kalender kan hämta data från både Outlooks och Googles kalendrar, slipper du alla mejl fram och tillbaka när det är dags att boka ett möte. Appen registrerar luckor i din kalender och föreslår flera tillgängliga tider när du skickar iväg ett mejl till den du ska träffa, som sedan får välja när det passar bäst. Även kompatibel med Zoom och Trello.

 

5. FANTASTICAL (ENBART iOS)

Förmodligen den kalenderapp som har flest olika utseenden/vyer. Fantastical funkar med de flesta andra kalender- och mejlprogram. Har en avancerad dikteringsfunktion, men för att få tillgång till den och de bästa funktionerna får du betala runt 500 kronor. Det finns dock en basal gratisvariant. Synkar bra med Apple Watch.

 

6. BUSINESS CALENDAR 2

Är du Androidanvändare är även Business Calendar 2 ett alternativ. Kalenderappen innehåller, förutom det mest väsentliga, en ”värmekarta” (heat map) som visar dagar och perioder under året då du inte schemalagt något än. På så vis blir det enklare att planera in nya projekt och aktiviteter – eller kanske passa på att få lite återhämtning och ta semester.

Digitalisering

6 sätt att dra nytta av ChatGPT på jobbet

Med AI-tjänsten ChatGPT har du en virtuell assistent till hands – bara några tangenttryck bort. Den kan hjälpa till med många uppgifter. Här är några saker att testa redan i dag.
Publicerad 14 april 2023, kl 10:48
Tecknad bild av person som håller en mobiltelefon i händerna och ställer frågor till en chat-bot.
AI-tjänsten ChatGPT kan hjälpa till med många uppgifter på jobbet. Som sammanfattningar, mejlskrivande och presentationer. Illustration: Colourbox.
 • Skaffa ett konto och sätt igång. Välj vilken chatbot du vill använda och skapa ett konto. De allra vanligaste är ChatGPT och sökmotorn Bing. Testa med att ställa en rak fråga som om du skulle fråga en kollega.
   
 • Utkast till presentationer. Be ChatGPT om hjälp inför din nästa presentation. Berätta vilket ämne du ska prata om och hur många slides eller rubriker du vill ha. Genast får du förslag på upplägg att jobba vidare med själv. Kanske skulle en historisk tidslinje över något i presentationen vara bra att ha med? Det fixar AI-boten.
   
 • Sammanfatta din text. Har du en lång rapport som en kollega skickat över och som du borde ta dig igenom, men saknar tid till? Kopiera texten och klistra in i ChatGPT och be om en sammanfattning. Blev summeringen för lång? Be om att få en ännu kortare eller varför inte i punktform. Det här kan du även göra med långa mejl.
   
 • Fråga om. En fördel med ChatGPT är att om du inte är nöjd med det första utkastet är det bara att be den att förfina svaret tills det är tillräckligt bra. Om du inte gillar tonen i förslaget går det att be den att formulera sig med mer humor eller mer formellt. Till skillnad från en kollega så tröttnar den inte, ens efter tionde gången.
   
 • Effektivisera mejlandet. Har du ett mejl som du inte vet riktigt hur du ska formulera för att det ska låta professionellt? Beskriv situtionen för ChatGPT så får du förslag som oftast är riktigt bra.
   
 • Omformulera och faktagranska. Tänk på att svaren från AI-boten inte är helt perfekta när det kommer till fakta. Ibland kan den hitta på saker som över huvud taget inte stämmer, men utvecklingen på området går snabbt framåt. Det bästa sättet är att se texten som ett förslag eller utkast. Faktagranska alla uppgifter som finns med i texten och formulera om så att det passar ditt språk, särskilt om du kommunicerar med personer som känner dig.

Text: Teres Hallman