Annons
Annons
 • "Lojalitet och många timmar på jobbet belönas och uppmuntras," säger Lina Andersson, likabehandlingsexpert på Unionen. Illustration: Fredrik Tjernström

”Chefer måste kunna vara föräldrar"

Publicerad 7 januari 2020, kl 10:49

Chefstjänster måste utformas så att de blir mer flexibla och mindre sårbara. Även chefer ska kunna vara föräldralediga och vabba, det anser Unionen.

Många chefer tvingas arbeta under sin föräldraledighet och när de är hemma och tar hand om sjuka barn. Det beror på att chefstjänsterna på många företag är omgärdade av en kultur att jobba mycket och en outtalad förväntan att ständigt vara tillgänglig. Det menar Lina Andersson, likabehandlingsexpert på Unionen.

Läs mer: Föräldralediga chefer jobbar hemma

– Chefstjänsterna är utformade så att de blir sårbara för frånvaro. Uttalade krav från arbetsgivare om att man inte kan vara chef och förälder samtidigt är ovanligt, det handlar snarare om att lojalitet och många timmar på jobbet belönas och uppmuntras. Och den kulturen är ofta skapad av personer som inte tagit så stort ansvar för hem och barn, säger hon.

För att inte gå miste om viktiga uppdrag och inflytande väljer många chefer att ta kortare perioder av föräldraledighet. Enligt Unionen är det viktigt att arbetet utformas så att det är möjligt att vara borta en längre tid utan att straffas.

– Det får inte vara så att man kommer tillbaka till en mindre kvalificerad tjänst än tidigare eller att det inte går att lägga över projekt på andra personer. Arbetsgivaren har en tydlig skyldighet att förebygga detta och har huvudansvaret för att skapa ett föräldravänligt arbetsliv, säger Lina Andersson.

Enligt Unionen måste utformningen av chefstjänsterna ifrågasättas så att de blir mer flexibla.

– Det är inte självskrivet att chefstjänster måste vara organiserade som de är i dag. Det måste funka att ha den här typen av tjänster, även om man tar ansvar för barn.

Flera av Unionens undersökningar har visat att lång föräldraledighet ofta är dåligt för löneutveckling, karriär och möjlighet till kompetensutveckling.

– Självklart är barn och karriär lika viktigt för män som för kvinnor. Det handlar snarare om en kultur som inte främjar ett jämställt föräldraskap och karriär eftersom man på de arbetsplatser som inte arbetar aktivt med att göra chefskapet föräldravänligt måste välja antingen eller.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Debatt: Antalet år gör dig inte till bättre ledare

  Kan en ledare som varit chef i 20 år men inte tagit till sig av feedback och konstruktiv kritik verkligen slå sig för bröstet? Det är vad vi gör av våra erfarenheter som formar oss, skriver organisationsutvecklaren Teresa Acuña Lopez.

 • Läs även...

  Ta hand om varandra

  Chefens ansvar och självledarskap är på tapeten när vi pratar om hur vi ska kunna må bra på jobbet, inte minst i dessa tuffa tider. Men här vill jag också påminna om hur viktig du kan vara i din roll som jobbarkompis.

 • Läs även...

  Så ska Northvolt locka 3000 till helt ny industri

  Northvolt ska anställa 3 000 till sin batterifabrik i Skellefteå. Katarina Borstedt är chef för rekryteringen och den som ska locka arbetskraft till en industri ingen har erfarenhet av.