Annons
Annons
 • Många av de som sägs upp från Volvo CE är besvikna. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Besvikelse på Volvo efter uppsägningar

Publicerad 16 november 2020, kl 16:11

139 tjänstemän tvingas lämna Volvo CE i Eskilstuna. Det står klart sedan förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare avslutats. För de uppsagda väntar en tuff arbetsmarknad.

I början av sommaren meddelade AB Volvo att de ville göra sig av med 1 250 tjänstemän i Sverige. Orsaken är, enligt företaget, lägre efterfrågan. Nedgången inleddes redan förra året men har förvärrats av coronapandemin.

Volvo CE i Eskilstuna, som konstruerar och tillverkar delar av anläggningsmaskiner och som ingår i Volvokoncernen, varslades 150 tjänstemän. Nu står det klart att 139 av dem tvingas sluta efter att förhandlingarna avslutades förra veckan.

Kollega har pratat med Susanne Karlsson, ingenjör som har jobbat nästan 25 år på Volvo CE.

– Jag klarade mig den här gången. Som tur är har vi sällan stora neddragningar på Volvo. Men vi tar en dag i taget, nu ökar smittspridningen igen och vi får se hur det kommer att påverka.

Hur är stämningen på jobbet nu?
– Det är svårt att säga eftersom vi jobbar hemifrån. Det har varit väldigt speciellt, vi kan inte prata med varandra som vi är vana vid. Men många är förstås besvikna. Det är extra tufft att bli uppsagd när tiderna är som de är, även om TRR stöttar dem som nu blir av med jobbet.

Susanne Karlsson och hennes kollegor korttidspermitterades i slutet av mars. Planen var att permitteringarna skulle pågå till slutet av november, men avbröts när efterfrågan ökade igen. Enligt företagets kvartalsrapport ökade orderingången med 40 procent och leveransen av maskiner med 20 procent under tredje kvartalet i år. Särskilt stark var efterfrågan i Kina.

Läs mer: Susanne på Volvo tar en dag i taget

Enligt Arbetsförmedlingens prognos för nästa år blir arbetslösheten i Sverige 11,4 procent i början av nästa år. Därefter väntas den långsamt vända nedåt.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Fler söker bostadsbidrag - svårt att betala hyran

  Högre arbetslöshet till följd av coronapandemin har gjort att fler unga vuxna ansöker om bostadsbidrag för att ha råd att betala hyran. Det visar en rapport från Försäkringskassan om hur uttaget av olika socialförsäkringar sett ut under pandemin.

 • Läs även...

  Fick rätt mot a-kassan – får 170 000 kronor

  Anna Ludvigsson blev avstängd från a-kassan, krävdes på återbetalning och kunde inte betala sin hyra. Efter insats från facket backar a-kassan och betalar de 170 000 kronor i ersättning som Anna annars skulle gått miste om.