Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionens medlemmar tjänar på enigt LO

LO-förbunden går in i 2017 års avtalsrörelse med gemensamma krav. Ett beslut som välkomnas av Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.
Linnea Andersson Publicerad
Janerik Henriksson / TT
Tobias Baudin, Kommunal, Susanna Gideonsson, Handels, och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson under pressträffen efter man tagit beslut om samordnade krav i lönerörelsen under avtalskonferensen i Stockholm. Janerik Henriksson / TT

Under onsdagen blev det klart att de 14 förbunden inom LO går fram med gemensamma krav i den kommande lönerörelsen. Beslutet fattades efter ”en väldigt lång debatt” enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Att LO är överens påverkar även resten av avtalsrörelsen och är, enligt Unionens förhandlingschef Niklas Hjert, positivt för Unionens medlemmar.

– En fungerande LO-samordning ökar säkerheten kring att märket hålls och att det är den internationellt konkurrensutsatta sektorn som sätter märket för löneökningarna. Vi vet att det har varit en lönebildningsmodell som har varit väldigt framgångsrik och gett både Unionens medlemmar och övriga löntagare bra reallöneökningar.

Att LO-förbunden inte lyckades komma överens i fjolårets avtalsrörelse rubbade förvisso inte märket, även om det skapade viss oro.

– När man summerar förra årets avtalsrörelse får man konstatera att märket höll, men den kännetecknades av att flera förbund ville utmana märkessättningen. Det är positivt om man, redan på förhand, kan skapa en trygghet kring att märket håller, säger Niklas Hjert.

Dessutom har LO kommit överens om en låglönesatsning som innebär att de som tjänar under 24 000 kronor i månaden ska ha rätt till högre löneökningar. Satsningen kommer dock inte att äventyra märkessättningen enligt Niklas Hjerts bedömning i nuläget. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.