Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen rikare än Svenskt Näringsliv

Unionen är med sin förmögenhet på 16,7 miljarder kronor Sveriges rikaste fackförbund och har dessutom mer pengar än hela arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. Arbetsmarknadens båda parter ser slantarna som en viktig muskel vid en eventuell konflikt.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Både fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna spänner musklerna inför avtalsrörelsen. Colourbox

Tack vare stigande börskurser har samtliga av de största fackförbunden ökat sin förmögenhet de senaste tre åren. En del av dem med över 30 procent. Det skriver tidningen Arbetet som, inför den kommande avtalsrörelsen, har gått igenom de största fackförbundens och de största arbetsgivarorganisationernas ekonomiska läge.

Även om konflikt är sista utvägen menar Unionen att pengarna kan vara en viktig resurs om parterna inte lyckas enas.

- Vår utgångspunkt i avtalsrörelsen är alltid att komma överens utan konflikt. Men självklart är det viktigt att omvärlden vet om att Unionen har finansiella muskler att ta till om det skulle bli nödvändigt, säger Hanna Brandt González, Unionens kanslichef, till tidningen Arbetet.

Enligt Unionens stadgar ska konfliktfonden se till att det är möjligt att betala ut konfliktersättning till samtliga yrkesverksamma medlemmar under femton arbetsdagar. Ett mål som förbundet uppfyller med god marginal, enligt Hanna Brandt González.

IF Metall har dock mer pengar per yrkesverksam medlem än Unionen, 38 099 kronor per medlem jämfört med 35 114 kronor. IF Metall ökade sin förmögenhet med 2,7 miljarder, eller 37 procent, mellan 2011 och 2014.

Men det är inte bara fackförbunden som har råd att spänna musklerna vid en eventuell konflikt. Även Svenskt Näringslivs konfliktkassa har ökat tack vare marknadsvärdesutvecklingen.

- Den används om en konflikt bryter ut där arbetsgivaren lider ekonomisk skada, då kan vi ersätta företagen och därmed hjälpa dem stå på sig i en konflikt som är angelägen att ta. Det fungerar på samma sätt som när motparten betalar ut strejkersättning för att övertyga arbetstagarna om vikten att stå på dig, säger Björn Oxhammar, Svenskt Näringslivs finanschef.

Förmögenhetsligan

Aktieägartoppen
De fem största värdepappersinnehaven bland arbetsmarknadens parter, december 2014. (Miljarder kronor)

  1. Unionen                     16,7
  2. Svenskt Näringsliv    13,5
  3. IF Metall                      9,0
  4. Kommunal                  3,0
  5. Vision                           2,2

Facktoppen
Förmögenheten hos de tio största fackförbunden, framräknad som det justerade egna kapitalet per yrkesverksam medlem 2014.

  1. IF Metall                        38 099 kr/medlem
  2. Unionen                         35 114 kr/medlem
  3. Byggnads                       30 603 kr/medlem
  4. Seko                                21 218 kr/medlem
  5. Vision                             16 736 kr/medlem

Arbetsgivartoppen
De fem rikaste arbetsgivarorganisationerna och deras totala förmögenheter, räknat som justerat eget kapitel. (Miljarder kronor)

  1. Svenskt Näringsliv   13,9
  2. Teknikföretagen       2,6
  3. SKL                           1,1
  4. Sveriges Byggindustrier 1,0
  5. EIO                           0,4

Arbetet

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad 23 april 2025, kl 14:53
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.