Tack vare stigande börskurser har samtliga av de största fackförbunden ökat sin förmögenhet de senaste tre åren. En del av dem med över 30 procent. Det skriver tidningen Arbetet som, inför den kommande avtalsrörelsen, har gått igenom de största fackförbundens och de största arbetsgivarorganisationernas ekonomiska läge.
Även om konflikt är sista utvägen menar Unionen att pengarna kan vara en viktig resurs om parterna inte lyckas enas.
- Vår utgångspunkt i avtalsrörelsen är alltid att komma överens utan konflikt. Men självklart är det viktigt att omvärlden vet om att Unionen har finansiella muskler att ta till om det skulle bli nödvändigt, säger Hanna Brandt González, Unionens kanslichef, till tidningen Arbetet.
Enligt Unionens stadgar ska konfliktfonden se till att det är möjligt att betala ut konfliktersättning till samtliga yrkesverksamma medlemmar under femton arbetsdagar. Ett mål som förbundet uppfyller med god marginal, enligt Hanna Brandt González.
IF Metall har dock mer pengar per yrkesverksam medlem än Unionen, 38 099 kronor per medlem jämfört med 35 114 kronor. IF Metall ökade sin förmögenhet med 2,7 miljarder, eller 37 procent, mellan 2011 och 2014.
Men det är inte bara fackförbunden som har råd att spänna musklerna vid en eventuell konflikt. Även Svenskt Näringslivs konfliktkassa har ökat tack vare marknadsvärdesutvecklingen.
- Den används om en konflikt bryter ut där arbetsgivaren lider ekonomisk skada, då kan vi ersätta företagen och därmed hjälpa dem stå på sig i en konflikt som är angelägen att ta. Det fungerar på samma sätt som när motparten betalar ut strejkersättning för att övertyga arbetstagarna om vikten att stå på dig, säger Björn Oxhammar, Svenskt Näringslivs finanschef.