Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen rikare än Svenskt Näringsliv

Unionen är med sin förmögenhet på 16,7 miljarder kronor Sveriges rikaste fackförbund och har dessutom mer pengar än hela arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. Arbetsmarknadens båda parter ser slantarna som en viktig muskel vid en eventuell konflikt.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Både fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna spänner musklerna inför avtalsrörelsen. Colourbox

Tack vare stigande börskurser har samtliga av de största fackförbunden ökat sin förmögenhet de senaste tre åren. En del av dem med över 30 procent. Det skriver tidningen Arbetet som, inför den kommande avtalsrörelsen, har gått igenom de största fackförbundens och de största arbetsgivarorganisationernas ekonomiska läge.

Även om konflikt är sista utvägen menar Unionen att pengarna kan vara en viktig resurs om parterna inte lyckas enas.

- Vår utgångspunkt i avtalsrörelsen är alltid att komma överens utan konflikt. Men självklart är det viktigt att omvärlden vet om att Unionen har finansiella muskler att ta till om det skulle bli nödvändigt, säger Hanna Brandt González, Unionens kanslichef, till tidningen Arbetet.

Enligt Unionens stadgar ska konfliktfonden se till att det är möjligt att betala ut konfliktersättning till samtliga yrkesverksamma medlemmar under femton arbetsdagar. Ett mål som förbundet uppfyller med god marginal, enligt Hanna Brandt González.

IF Metall har dock mer pengar per yrkesverksam medlem än Unionen, 38 099 kronor per medlem jämfört med 35 114 kronor. IF Metall ökade sin förmögenhet med 2,7 miljarder, eller 37 procent, mellan 2011 och 2014.

Men det är inte bara fackförbunden som har råd att spänna musklerna vid en eventuell konflikt. Även Svenskt Näringslivs konfliktkassa har ökat tack vare marknadsvärdesutvecklingen.

- Den används om en konflikt bryter ut där arbetsgivaren lider ekonomisk skada, då kan vi ersätta företagen och därmed hjälpa dem stå på sig i en konflikt som är angelägen att ta. Det fungerar på samma sätt som när motparten betalar ut strejkersättning för att övertyga arbetstagarna om vikten att stå på dig, säger Björn Oxhammar, Svenskt Näringslivs finanschef.

Förmögenhetsligan

Aktieägartoppen
De fem största värdepappersinnehaven bland arbetsmarknadens parter, december 2014. (Miljarder kronor)

  1. Unionen                     16,7
  2. Svenskt Näringsliv    13,5
  3. IF Metall                      9,0
  4. Kommunal                  3,0
  5. Vision                           2,2

Facktoppen
Förmögenheten hos de tio största fackförbunden, framräknad som det justerade egna kapitalet per yrkesverksam medlem 2014.

  1. IF Metall                        38 099 kr/medlem
  2. Unionen                         35 114 kr/medlem
  3. Byggnads                       30 603 kr/medlem
  4. Seko                                21 218 kr/medlem
  5. Vision                             16 736 kr/medlem

Arbetsgivartoppen
De fem rikaste arbetsgivarorganisationerna och deras totala förmögenheter, räknat som justerat eget kapitel. (Miljarder kronor)

  1. Svenskt Näringsliv   13,9
  2. Teknikföretagen       2,6
  3. SKL                           1,1
  4. Sveriges Byggindustrier 1,0
  5. EIO                           0,4

Arbetet

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Nya kollektivavtal – då får du veta din egen lön

De omtalade industriförhandlingarna är klara. Men de flesta jobbar i andra branscher. Vad händer för dem nu? Kollega reder ut.
Noa Söderberg Publicerad 3 april 2025, kl 06:02
Två personer skakar hand.
Industriavtalet är klart och märket för löneökningen är satt, men det är fortfarande många kollektivavtal kvar att förhandla. När får du veta din lön, arbetstidsförkortning och andra förändringar? Här listas vad som gäller för tjänstemän i olika branscher och företag. Foto: Colourbox

Kollektivavtalen inom industrin sätter ”märket” för resten av arbetsmarknaden. Därför riktas uppmärksamheten dit under varje avtalsrörelse. Men de flesta anställda har fortfarande inte fått sina nya avtal. Nu fortsätter förhandlingarna i alla andra branscher, med fortsatt risk för konflikt.

Kollega förklarar vad som händer nu i din bransch – och när du kan få din nya lön.

IT & telekom

Nytt kollektivavtal för IT-anställda tecknades 2 april. Avtalet innehåller arbetstidsförkortning. Det innebär att anställda i tjänstesektorn för första gången får arbetstidsförkortning i ett branschövergripande kollektivavtal.

Avtalet innehåller också lättnader i företagens skyldigheter enligt medbestämmandelagen, ett generellt tillstånd för nattarbete och högre ersättning för deltidsanställda som jobbar övertid.

I övrigt gäller samma sak som i industrin: 6,4 procents löneökningar på två år, med avdrag för kostnaden för arbetstidsförkortning och ökade pensionsavsättningar.

Överenskommelsen gäller anställda på företag som Tietoevry och CGI. Totalt omfattas omkring 27 500 medlemmar i Unionen och 6000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Bygg, energi & fastighet

Åtta olika avtal, uppdelade på företagstyp: måleri, plåt, installatörer, med flera. Det stora byggavtalet löpte ut 31 mars, liksom det som gäller energibranschen. Övriga avtal löper ut 30 april.

Handel & besöksnäring

Här finns kollektivavtal för tjänstemän i detaljhandeln, säljare på Systembolaget och apoteksanställda. Det är branscher där många jobbar deltid. Därför kan det bli oenighet kring reglerna för övertidsersättning.

Facken hävdar att uppgörelsen inom industrin, som innebär att deltidsanställda ska få högre övertidsersättning än tidigare, ska införas även i andra kollektivavtal. Arbetsgivarna menar att det inte finns någon sådan koppling. Avtalen löper ut 30 april.

Bemanning & konsult

Kollektivavtalet för bemanningsanställda tjänstemän löper ut 30 april. En del av de tjänstemän som har allra lägst löner omfattas av det här avtalet. Unionen har, till skillnad från LO-förbunden, inte krävt någon särskild låglönesatsning i årets avtalsrörelse.

Arkitekter och konsulter har ett avtal som redan löpt ut och ett annat som löper ut 31 december. Det senare gäller även anställda på revisionsföretag. 

Organisationer

Här finns avtal för tjänstemän på Samhall, inom kultursektorn, fackförbund och biståndsorganisationer. Det finns också kollektivavtal för idrottare. Några avtal, däribland de inom Samhall, har redan löpt ut. Andra, till exempel inom civilsamhället, löper ut 30 april. Även här kan frågan om arbetstidsförkortning försvåra förhandlingarna

Almega-området

Många av Unionens mindre kollektivavtal har en sak gemensamt: de är förhandlade med arbetsgivarorganisationen Almega. Hit hör avtal för de som jobbar på säkerhetsföretag, utbildningsföretag, callcenter och inom tandvården. Almega brukar ses som en offensiv arbetsgivarorganisation och har varit profilerade i opinionsbildningen om arbetstid, medbestämmandelagen och lönerna. Vilka följder det får i förhandlingarna återstår att se.

Unionen har över 80 kollektivavtal. Alla är inte omfattade i denna artikel. Här finns en fullständig lista.

Texten uppdaterades 3 april kl 09.41.

Då får du din nya lön

”Märket” i årets avtalsrörelse är 6,4 procents kostnadsökning på två år – 3,4 procent första året, 3 procent andra året. Men det är inte samma sak som din löneökning. Innan löneökningarna blir klara ska företagets kostnader för arbetstidsförkortning och ökade pensionsavsättningar dras av från märket. 

Vad det innebär skiljer sig mellan olika avtal. Unionen har meddelat att den arbetstidsförkortning som införs i industrin leder till att 0,5 procent räknas bort från de avtalens löneökningar i år.

De pengar som blir kvar ska företaget sedan fördela mellan de anställda som lönepåslag. Men alla anställda får inte samma procentsats. Arbetsgivaren kan välja att ge mer till vissa och mindre till andra, utifrån hur de har presterat. 

Det är det som diskuteras på ett lönesamtal och i fackklubbens förhandlingar. Vissa kollektivavtal innehåller ett golv för lägsta löneökning som arbetsgivaren måste ge alla anställda, en så kallad individgaranti.

När denna process är klar får du besked om din nya lön. På många företag sker det efter sommaren eller ännu senare. I så fall får du också en klumpsumma som motsvarar den löneökning du skulle ha fått från datumet då det nya kollektivavtalet började gälla. Det kallas retroaktiv löneökning.