Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Tuffa förhandlingar om löner i tjänstesektorn

Förhandlingarna om nya avtal i tjänstesektorn går trögt. Arbetsgivarna inom Almega har framför allt motsatt sig lönenivån i avtalen.
Niklas Hallstedt Publicerad
Shutterstock, Anders Wiklund / TT (montage Kollega)
Löneförhandlingarna mellan Almega och Unionen har varit kämpiga. Shutterstock, Anders Wiklund / TT (montage Kollega)

Redan dagen efter att industrins parter satt det så kallade märket, det vill säga bestämt nivån på de årliga löneökningarna, gick Almega, som organiserar arbetsgivare inom tjänstesektorn, ut med sin kritik. Märket sätter i normalfallet nivån även för den övriga arbetsmarknaden.

Läs mer: Märket - så funkar det

Ett misslyckande, kallade Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef inom Almega, överenskommelsen i ett pressmeddelande.

– Högre löner fungerar om det finns en höjd produktivitet, men i vissa delar av våra branscher är produktiviteten just nu noll. Det går inte ihop, sade Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef inom Almega i ett pressmeddelande.

Den inställningen har uppenbarligen följt med in i avtalsförhandlingarna på Almegaområdet.

– Förhandlingarna har varit lite utmanande, bekräftar Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

– Problemet har varit att acceptansen för märket i inhemska sektorer är begränsat.

Ytterligare en sak som Almega har haft svårt att acceptera är, uppger Martin Wästfelt, att tjänstemännens avtal är framtungt, det vill säga att en stor del av lönehöjningarna faller ut i början av den 29 månader långa avtalsperioden.

Läs mer: Så höga blir löneökningarna

Almega konstaterade för mindre än en månad sedan att 82 000 personer i tjänstesektorn hade varslats om uppsägning från den 1 mars. Det faktumet påverkar dock inte den fackliga motparten i förhandlingarna.

– För oss är det självklart att märket måste fungera oavsett om den inhemska sektorn har det kämpigt eller har bra förutsättningar, säger Martin Wästfelt som påpekar att det många gånger tidigare har varit tjänstesektorn som haft bättre betalningsförmåga än industrin.

– Den här gången tycks det som om industrin har återhämtat sig bättre efter den stora nedgången i våras.

Kanske är dock förhandlingarna på väg att lossna. Häromdagen tecknade Almega sina två första, av totalt 130, avtal i årets avtalsrörelse. Inget av dem var visserligen med Unionen, men båda landade på märkets 5,4 procent över 29 månader.

– Samtalen pågår i en konstruktiv anda, men ett antal svåra frågor återstår fortfarande att lösa. Båda parter är angelägna om att få de nya avtalen på plats, säger Martin Wästfelt.

Kollega har sökt Stefan Koskinen för en kommentar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad 23 april 2025, kl 14:53
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.