Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Strejk lockar nya medlemmar

Unionens varsel om strejk för att få till flexpension på Almegaområdet har lett till en kraftig ökning av nya medlemmar på de berörda arbetsplatserna – från 8 600 till 9 500 medlemmar på mindre än två veckor.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Många skyndar sig att bli medlemmar under ett strejkvarsel för att få strejka och få konfliktersättning. Colourbox

Sedan Unionen varslade om strejk den 6 och 7 april har antalet nya medlemmar strömmat in på de varslade arbetsplatserna. Knappt två veckor senare skulle ytterligare 900 personer lägga ned sitt arbete vid en eventuell strejk jämfört när varslet lades.*

Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, tror att den kraftiga ökningen framför allt beror på det starka stödet för flexpensionen.

– Det visar väldigt tydligt att frågan och det vi gör för att driva igenom den har starkt stöd ute på arbetsplatserna.

Att hota med konflikt brukar dock leda till en medlemsökning, även utan flexpension.

– Man kan gå och fundera på att vara med i facket eller inte men det blir mer aktuellt och ställs på sin spets när det handlar om att gå ut i strejk för att förbättra och driva igenom viktiga villkor. Det är nog fler som tar ställning då och inser värdet av att vara med i facket, säger Niklas Hjert.

Du har rätt att bli medlem i facket under hela varselperioden, ända fram till att en eventuell strejk bryter ut och har då rätt att strejka och rätt till konfliktersättning för förlorad inkomst.

*Siffrorna gäller 19 april

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.