Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

"Situationen börjar bli ohållbar"

Höjda reallöner och ökade avsättningar till flexpension i alla avtal. Det beslutade Unionens förbundsråd under tisdagen – inför den kommande avtalsrörelsen. Dessutom vill man se stärkta möjligheter till återhämtning eftersom stressen för medlemmarna börjar bli ohållbar.
Ola Rennstam, Linnea Andersson Publicerad
Ola Rennstam/Kollega.
Unionens ordförande Martin Linder, under förbundsrådet. Ola Rennstam/Kollega.

Det går bra för Sverige, enligt Unionen och dess ordförande Martin Linder. Förbundet vill därför att samtliga 650 000 medlemmar ska få del av konjunkturen genom reallöneökningar – som inte äventyrar konkurrenskraften.

– Vi ska säkra reallöneökningar till våra medlemmar och vi ska göra det genom att vi har siffersatt löneutrymme i de centrala avtalen, säger Martin Linder, efter att Unionens förbundsråd just klubbat igenom besluten inför avtalsrörelsen 2020.

Enligt Linder är det en fråga som ”verkligen lyfts fram” i förbundets dialog med medlemmar och förtroendevalda.

– Det handlar i grunden om att få mer pengar i plånboken. Unionens medlemmar gör ett viktigt arbete ute på sina arbetsplatser och det är viktigt att de får del av det värde som de är med och skapar.

Precis som i avtalsrörelsen 2017 fortsätter Unionen att driva frågan om flexpension.

– Förra avtalsrörelsen såg vi till att alla har flexpension. Nu är det dags att öka avsättningarna, vårt mål är att nå upp till två procent, säger Martin Linder.

En annan viktig fråga för medlemmarna är stress och den psykosociala arbetsmiljön. Unionens undersökningar visar att sju av tio privata tjänstemän känner sig stressade i arbetslivet.

– Situationen börjar bli ohållbar. Frågan hur vi skapar möjlighet till återhämtning och ledighet, när man ska vara det, är ett väldigt viktigt medskick från förbundsrådet.

Förbundsrådet ser bland annat arbetstidsförkortning som ett viktigt verktyg för att få till nödvändig återhämtning och balans i arbetslivet.

En annan del i inriktningsbeslutet rör vikten av kompetensutveckling.

– Det är en fråga som är viktig för medlemmarna. Men parallellt pågår en förhandling där vi tillsammans med övriga förbund inom PTK försöker hitta lösningar just på detta område.

Ökad jämställdhet är en annan del som tas upp i beslutet.

– Vi måste hitta lösningar i avtalen som ser till att identifiera och åtgärda de olika saker som leder till ojämställdhet.

Vad händer nu?
– Nu börjar arbetet för de nyvalda ledamöterna i branschdelegationerna, som ska omsätta inriktningsbeslutet alla motioner i konkreta förslag.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.