Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Medlemmarna redo för strejk

Unionen och Sveriges Ingenjörer står enade i frågan om flexpension och medlemmarna är beredda på strejk. Det står klart efter dagens mobiliseringsmöte med förtroendevalda inom Almegaområdet.
- Vi söker inte konflikt men räds den inte heller om det skulle bli nödvändigt, säger Martin Linder, Unionens förbundsordförande.
Ola Rennstam Publicerad
Unionen Göteborg
Ulf Bengtsson, Sveriges Ingenjörer och Martin Linder, Unionen under tisdagens mobiliseringsmöte i Göteborg. Unionen Göteborg

Avtalsrörelsen har gått in i ett mer intensivt skede och båda sidor varvar upp. En av stötestenarna är frågan om flexpension där arbetsgivarorganisationen Almega hittills satt sig på tvären. Tillsammans med Sveriges Ingenjörer kommer Unionen därför att genomföra tre mobiliseringsmöten med förtroendevalda inom Almegaområdet och i dag hölls det första på Clarion Post Hotel i Göteborg. 250 förtroendevalda satt i publiken när Unionens förbundsordförande Martin Linder och Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson berättade om läget i avtalsrörelsen.

Hur var mötet, Martin Linder?
– Det var en bra uppslutning och en god stämning i lokalen med en känsla av att vi gör det tillsammans. Man möter en stor frustration och oförståelse från de förtroendevalda över varför de som jobbar inom ett Almegaområde inte ska ha del av det som resten av arbetsmarknaden har, det vill säga förstärkt pension och inflytande över arbetstiden. Känslan på scen och även efteråt var att det finns en stor målmedvetenhet kring att detta ska vara en självklarhet även inom tjänstesektorn.

Vilken är Unionens ambition med de här tre mobiliseringsmötena?
– Nu är det en månad innan de första avtalen ska tecknas och vi står fortfarande långt ifrån varandra i förhandlingarna. Vi vill självklart göra allt vi kan för att lösa förhandlingsläget, men lyckas vi inte är vi beredda att ta till konfliktåtgärder gemensamt med Sveriges Ingenjörer. I det här skedet är det viktigt att informera de förtroendevalda om läget i avtalsförhandlingarna och få en kvittens på att vi är på rätt väg. Och det tycker jag verkligen att vi fick.

– Detta är en fråga där vi helt enkelt inte kan accepterera att de medlemmar som finns inom Almegas område ska ha sämre förutsättningar när det gäller pension än de på andra områden. Det är nödvändigt att förbereda organisationen på skarpa konfliktåtgärder och det är förklaringen till att vi nu måste träffa ett stort antal förtroendevalda för att föra den dialogen.

Hur är stridsviljan, är medlemmarna beredda att gå ut i konflikt?
– Absolut. Vi söker inte konflikt men räds den inte heller om det skulle bli nödvändigt. Vi har bestämt oss för att få till en lösning kring flexpensionsfrågan även på det här området och där känner vi att vi har en gemensam bild med de medlemmar vi träffar.

Ni har Sveriges Ingenjörer bakom er i frågan om flexpension – vad betyder det?
– Vi finns på samma arbetsplatser och i samma branscher som Sveriges Ingenjörer och då är det naturligt att vi samarbetar. Den här typen av möten visar tydligt att det är en fråga där vi drar samma slutsats.

Mobilisering för flexpension

Unionen och Sveriges Ingenjörer genomför tre gemensamma mobiliseringsmöten med förtroendevalda på Almegaområdet. Dagens möte i Göteborg var först ut. Nästa hålls på Malmö Arena på fredag och därefter på Södra Teatern i Stockholm måndagen den 9 mars.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Nya kollektivavtal – då får du veta din egen lön

De omtalade industriförhandlingarna är klara. Men de flesta jobbar i andra branscher. Vad händer för dem nu? Kollega reder ut.
Noa Söderberg Publicerad 3 april 2025, kl 06:02
Två personer skakar hand.
Industriavtalet är klart och märket för löneökningen är satt, men det är fortfarande många kollektivavtal kvar att förhandla. När får du veta din lön, arbetstidsförkortning och andra förändringar? Här listas vad som gäller för tjänstemän i olika branscher och företag. Foto: Colourbox

Kollektivavtalen inom industrin sätter ”märket” för resten av arbetsmarknaden. Därför riktas uppmärksamheten dit under varje avtalsrörelse. Men de flesta anställda har fortfarande inte fått sina nya avtal. Nu fortsätter förhandlingarna i alla andra branscher, med fortsatt risk för konflikt.

Kollega förklarar vad som händer nu i din bransch – och när du kan få din nya lön.

IT & telekom

Nytt kollektivavtal för IT-anställda tecknades 2 april. Avtalet innehåller arbetstidsförkortning. Det innebär att anställda i tjänstesektorn för första gången får arbetstidsförkortning i ett branschövergripande kollektivavtal.

Avtalet innehåller också lättnader i företagens skyldigheter enligt medbestämmandelagen, ett generellt tillstånd för nattarbete och högre ersättning för deltidsanställda som jobbar övertid.

I övrigt gäller samma sak som i industrin: 6,4 procents löneökningar på två år, med avdrag för kostnaden för arbetstidsförkortning och ökade pensionsavsättningar.

Överenskommelsen gäller anställda på företag som Tietoevry och CGI. Totalt omfattas omkring 27 500 medlemmar i Unionen och 6000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Bygg, energi & fastighet

Åtta olika avtal, uppdelade på företagstyp: måleri, plåt, installatörer, med flera. Det stora byggavtalet löpte ut 31 mars, liksom det som gäller energibranschen. Övriga avtal löper ut 30 april.

Handel & besöksnäring

Här finns kollektivavtal för tjänstemän i detaljhandeln, säljare på Systembolaget och apoteksanställda. Det är branscher där många jobbar deltid. Därför kan det bli oenighet kring reglerna för övertidsersättning.

Facken hävdar att uppgörelsen inom industrin, som innebär att deltidsanställda ska få högre övertidsersättning än tidigare, ska införas även i andra kollektivavtal. Arbetsgivarna menar att det inte finns någon sådan koppling. Avtalen löper ut 30 april.

Bemanning & konsult

Kollektivavtalet för bemanningsanställda tjänstemän löper ut 30 april. En del av de tjänstemän som har allra lägst löner omfattas av det här avtalet. Unionen har, till skillnad från LO-förbunden, inte krävt någon särskild låglönesatsning i årets avtalsrörelse.

Arkitekter och konsulter har ett avtal som redan löpt ut och ett annat som löper ut 31 december. Det senare gäller även anställda på revisionsföretag. 

Organisationer

Här finns avtal för tjänstemän på Samhall, inom kultursektorn, fackförbund och biståndsorganisationer. Det finns också kollektivavtal för idrottare. Några avtal, däribland de inom Samhall, har redan löpt ut. Andra, till exempel inom civilsamhället, löper ut 30 april. Även här kan frågan om arbetstidsförkortning försvåra förhandlingarna

Almega-området

Många av Unionens mindre kollektivavtal har en sak gemensamt: de är förhandlade med arbetsgivarorganisationen Almega. Hit hör avtal för de som jobbar på säkerhetsföretag, utbildningsföretag, callcenter och inom tandvården. Almega brukar ses som en offensiv arbetsgivarorganisation och har varit profilerade i opinionsbildningen om arbetstid, medbestämmandelagen och lönerna. Vilka följder det får i förhandlingarna återstår att se.

Unionen har över 80 kollektivavtal. Alla är inte omfattade i denna artikel. Här finns en fullständig lista.

Texten uppdaterades 3 april kl 09.41.

Då får du din nya lön

”Märket” i årets avtalsrörelse är 6,4 procents kostnadsökning på två år – 3,4 procent första året, 3 procent andra året. Men det är inte samma sak som din löneökning. Innan löneökningarna blir klara ska företagets kostnader för arbetstidsförkortning och ökade pensionsavsättningar dras av från märket. 

Vad det innebär skiljer sig mellan olika avtal. Unionen har meddelat att den arbetstidsförkortning som införs i industrin leder till att 0,5 procent räknas bort från de avtalens löneökningar i år.

De pengar som blir kvar ska företaget sedan fördela mellan de anställda som lönepåslag. Men alla anställda får inte samma procentsats. Arbetsgivaren kan välja att ge mer till vissa och mindre till andra, utifrån hur de har presterat. 

Det är det som diskuteras på ett lönesamtal och i fackklubbens förhandlingar. Vissa kollektivavtal innehåller ett golv för lägsta löneökning som arbetsgivaren måste ge alla anställda, en så kallad individgaranti.

När denna process är klar får du besked om din nya lön. På många företag sker det efter sommaren eller ännu senare. I så fall får du också en klumpsumma som motsvarar den löneökning du skulle ha fått från datumet då det nya kollektivavtalet började gälla. Det kallas retroaktiv löneökning.