Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Många frågor om flexpension

Frågorna kring flexpension är fortfarande många. Det framkom vid Unionens och Sveriges Ingenjörers gemensamma möte i Stockholm, där man ville mobilisera förtroendevalda inför en eventuell konflikt.
Linnea Andersson Publicerad
Kollega
Ulf Bengtsson, Sveriges Ingenjörer och Martin Linder, Unionen, under måndagens mobiliseringsmöte på Södra teatern i Stockholm. Kollega

I måndags kväll samlades hundratals förtroendevalda från Unionen och Sveriges Ingenjörer på Södra teatern i Stockholm. Mötet är det tredje i raden med syfte att mobilisera fötroendevalda från de båda förbunden inför en eventuell konflikt med Almega tjänsteföretagen om flexpension.

Läs mer: Medlemmarna redo för strejk

Kollega passade på att fråga några förtroendevalda i Unionen hur läget i avtalsrörelsen märks av bland medlemmarna ute på arbetsplatserna.
 

Katarina Ehnmark Lundquist, Bonnierförlagen:

– Mötet var informativt och tydligt. Allt det här är rätt nytt för oss och jag vet inte så mycket om hur det fungerar om det blir konflikt.

– Än så länge har jag inte fått några frågor från medlemmarna men vi har årsmöte i klubben nästa vecka och då kommer det en person från Unionen och informerar ytterligare. Jag tror att vi kommer intensifiera informationen till medlemmarna efter det.

– Det finns strejkvilja hos oss men kunskapen om flexpensionen är låg. Medlemmarna hos oss är mest förvånade över att det kan bli aktuellt med strejk för oss. De ser det som lite upplyftande att man kan har rätt att ställa krav inom förlagsbranschen.

 

Michael Mattsson, ordförande i riksklubben på Arbetslivsresurs:

– Jag tycker att mötet var intressant och jag kommer berätta om informationen vi fick för klubbstyrelsen.

– Jag får många frågor om flexpensionen. Medlemmarna undrar vad flexpension är och varför det är viktigt.

– Jag vet faktiskt inte hur strejkviljan ser ut hos oss.

 

Kristina Lindström och Manfred Otterheim, Svensk byggtjänst:

– Mötet var bra men det var svårt att hålla fokus eftersom det var lite långt. Det är viktigt att fokusera på flexpensionen men frågan är om man tappar bort andra frågor som också är viktiga i en avtalsrörelse.

– Det är flera som inte gillar att strejka och som inte vill att det blir strejk. Det märkte vi under förra avtalsrörelsen när vi diskuterade vad som skulle hända om vi togs ut i konflikt.

– Medlemmarna hos oss är inte så frågvisa, men vi kommer skicka ut information till dem och vidarebefordra det vi får från Unionen.

Enkät:

  1. Vad tyckte du om mötet?
  2. Vad får du för frågor från medlemmarna? Får du frågor om flexpensionen?
  3. Hur är strejkviljan bland medlemmarna?
  4. Vad är nästa steg - hur för du vidare informationen från mötet till medlemmarna?

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad 23 april 2025, kl 14:53
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.