
I våras var det nära att strejk bröt ut bland annat på SVT och Bilprovningen. Fackens avsikt var att den vägen få in flexpensionen även i avtalen med arbetsgivarorganisationen Almega. Sedan tidigare hade man fått in flexpension i avtalen med övriga motparter inom Svenskt Näringsliv.
Men strejken avblåstes innan den hunnit börja efter att AD konstaterat att flexpensionen hörde hemma i avtalet om tjänstepensionen ITP, alltså inte i de avtal som var föremål för förhandlingar för tillfället. Därmed var det oklart om facken hade rätt att ta till konfliktvapnet.
Det betyder inte att facken har lagt ned kampen. Nu ligger frågan hos AD för ett slutgiltigt avgörande. Skulle AD säga ja till strejk ger det självklart facken en fördel i de kommande förhandlingarna. Skulle AD säga nej kan man förvänta sig en annan strategi. En möjlighet som säkert diskuterats är att säga upp ITP-avtalet, en annan att frigöra flexpensionen från ITP.
Flexpensionens två delar
|
Facit över den gångna avtalsrörelsen
Detta krävde Unionen:
- Ettårigt avtal
När ekonomin är svajig vill man inte binda sig för lång tid i ett avtal som senare kan visa sig ge för låga löneökningar. De senaste 20 åren har facket alltid utgått från krav i ettåriga avtal. Även arbetsgivarsidan var inställd på ett ettårigt avtal, så det blev aldrig en stor fråga.
Så blev det: Ettårigt.
- 2,8 procents löneökningar
Inom ramen för löneökningarna krävde man avsättningar till flexpension samt en lägsta garanterad löneökning på mellan 385 och 450 kronor beroende på avtalsområde.
Arbetsgivarsidan var mycket skeptisk till fackens krav. Helst hade de velat se ett nollavtal, eftersom de bedömde ekonomin som så osäker. Inom industri, bygg, transport och handel veks ytterligare 0,2 procent till flexpensionen. På Almegaområdet nådde Unionen inte fram, 100 000 medlemmar saknar fortfarande flexpension.
Så blev det: 2,2 procent. Lägsta garanterade löneökning: vanligen mellan 220 och 285 kronor.
- Jämställdhet
Unionen ville att parterna tillsammans skulle skapa en modell för systematiskt jämställdhetsarbete. Detta för att undvika att kvinnor och män behandlas olika i typiska situationer, som rekrytering eller lönesättning.
Så blev det: Arbetsgrupper har skapats inom vissa sektorer som ska presentera en gemensam modell.
- Arbetstid
Unionen krävde att parterna gemensamt arbetar med att införa Arbetsmiljöverkets föreskrift om psykosocial arbetsmiljö samt förbättrade möjligheter till återhämtning.
Så blev det: Arbetsgrupper tillsatta inom industrin.