Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Fortsatt strejkvilja på SVT

Trots att det inte blir någon strejk för flexpension är Unionens medlemmar på SVT redo att gå ut i konflikt för att deras kollektivavtal inte ska försämras. ”Folk är riktigt förbannade”, säger Gun Karlsson, ordförande för Unionen på SVT.
Linnea Andersson Publicerad
Claudio Bresciani / TT
Medlemmarna på SVT är beredda på strejk även utan kravet på flexpension. Claudio Bresciani / TT

Dagen efter att Arbetsdomstolen (AD) kom med sitt besked om att Unionens och Sveriges Ingenjörers planerade strejk mot Almega inte är tillåten råder en avmätt stämning på Sveriges Television. Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben på SVT, beskriver det som en antiklimax och säger att många medlemmar undrar vad som egentligen hände.

Själv frågar hon sig vad AD:s beslut innebär för strejkrätten och fredsplikten.

– Det är ett fenomen som vi aldrig har sett förut och det är oroande att det riskerar att rubba hela spelet på arbetsmarknaden och den svenska modellen, säger Gun Karlsson.

Men på SVT har årets avtalsrörelse framför allt handlat om villkoren i det lokala kollektivavtalet. Almega föreslår en rad försämringar i avtalet, som enligt Gun Karlsson är värre än någonsin, och det har retat upp de anställda.

– Folk har varit riktigt förbannade.

Gun Karlsson ser positivt på att parterna nu är tillbaka vid förhandlingsbordet, även om hon inte vet hur förhandlingarna går, men betonar att medlemmarna är beredda att ta till konflikt.

– Skulle det bli så att vi får de dåliga villkor som Almega föreslår är jag övertygad om att det finns en strejkvilja för villkoren i avtalet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.