Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Avtal klara med Almega

Under måndagen tecknade Unionen de första kollektivavtalen med Almega, inom IT och Telekom. Trots att Unionen misslyckades med att få igenom flexpension i årets avtalsrörelse är man nöjd med villkoren i avtalen.
Linnea Andersson Publicerad
Anders Wiklund / TT
Under måndagen kom Unionen och Almega överens om nya avtal för IT och Telekom. Anders Wiklund / TT

De båda avtalen, som omfattar omkring 33 000 Unionenmedlemmar, är ettåriga och innehåller bland annat löneökningar på 2,2 procent. Enligt Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, lyckades Unionen dessutom stå emot Almegas försämringskrav genom att villkor från tidigare avtal nu förlängs.

– Striden med Almega handlar inte bara om flexpension. Det handlar också om att Almega vill tömma avtalen på innehåll, säger Niklas Hjert i en kommentar.

Vidare anklagar han Almega för att vilja urholka kollektivavtalen, som Unionen å sin sida ser som det viktigaste verktyget för att skapa trygghet och bra villkor på arbetsmarknaden.

Även om Unionen inte fick igenom flexpension med Almega i årets avtalsrörelse menar Niklas Hjert att medlemmarna tydligt visat att de var beredda att gå ut i konflikt för flexpensionen. En viktig signal till Almega inför framtiden.

– Vi bygger ut flexpensionen inom alla andra områden. Unionens medlemmar inom Almega accepterar inte att de ska ha sämre villkor än medlemmarna på andra områden, säger Niklas Hjert.

Avtalen gäller från 1 april 2016 till 31 mars 2017. Totalt har Unionen drygt 106 000 medlemmar på Almegas avtalsområden.

Avtalen innehåller bland annat:

  • Löneökningar enligt märket på 2,2 procent
  • Uppräkning av lägstlöner med 2,2 procent
  • Förlängning av tidigare villkor

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.