Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Återhämtning i fokus för flygbranschen

Bättre möjligheter till återhämtning och ett fungerande arbetstidsmått. Det är två av de viktigaste kraven för kabinanställda inom flyget i årets avtalsrörelse.
Niklas Hallstedt Publicerad
Lars Pehrsson/TT
Arbetsgivarnas kravlista inför de nya avtalen för kabinpersonalen innehåller bland annat utökade möjligheter till provanställningar och visstidsanställningar liksom inskränkningar i rätten till sympatiåtgärder vid konflikter. Lars Pehrsson/TT

Flygbranschen befinner sig i en extremt konkurrensutsatt position. Följden har blivit ökad press på personal vad gäller arbetstider och arbetsförhållanden.

Det här syns också i avtalskraven som Unionen på tisdagen lämnade över till arbetsgivarna inom flyget. Utöver branschgemensamma krav som ytterligare avsättningar till flexpension och löneökningar på 2,8 procent, trycker Unionen också på att möjligheterna till återhämtning måste förbättras.

- Vi har fått mycket input från våra medlemmar att det behövs, då ska man också titta på ett partsgemensamt arbete i arbetsmiljöfrågor, säger Nikta Nabavi, avtalsansvarig ombudsman på Unionen.

Dessutom kräver Unionen att man ska få in ett arbetstidsmått i avtalet.

- Till skillnad från i andra branscher har vi inga bestämmelser om arbetstidsmått per vecka eller fyraveckorsperiod. Man behöver ha ett begrepp om arbetstiden, en ram, att förhålla sig till, säger Nikta Nabavi enligt vilken arbetsgivarnas kravlista bland annat innehåller utökade möjligheter till provanställningar och visstidsanställningar, och inskränkningar i rätten till sympatiåtgärder vid konflikter.

Den 31 mars löper det nuvarande avtalet ut.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.