Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Unionen i samtal med Facebook om avtal

Inom ett par veckor kommer Unionen att träffa representanter för bolaget bakom världens största sociala forum för att diskutera kollektivavtal. ”Det är mycket viktigt att vi kan träffa ett kollektivavtal med en så stor aktör som Facebook”, konstaterar Ulf Solhall, tf regionchef Unionen Norrbotten.
Gabriella Westberg Publicerad 27 januari 2016, kl 14:16
Susanne Lindholm/TT
Platschefen på Facebook Luleå, Joel Kjellberg, th, visar upp bolagets norrländska datahall, tillsammans med Tom Furlong, vice vd Facebook Site Operations, tv. Susanne Lindholm/TT

De flesta bolag har en hemsida med kontaktuppgifter som mejladresser och telefonnummer till både ledning och personal. Det gäller ironiskt nog inte Facebook, vars produkt bygger på att cirka 1,5 miljarder människor dagligen delar med sig av sina privatliv.

Det har också Ulf Solhall, Unionens tf regionchef i Norrbotten, fått erfara. Han har sedan i höstas förgäves försökt få kontakt med företaget, som bland annat har stora datahallar i Luleå. Till slut åkte han ut till serverhallarna och knackade på.

- Det går ju inte att komma in oanmäld. Men jag lämnade mina kontaktuppgifter till vakten. Sedan ringde platschefen tillbaka.

Efter det bjöds Unionen in att träffa Joel Kjellgren, Facebooks platschef i Luleå. Det var ett positivt möte, berättar Ulf Solhall, som dock inte kunde komma längre med den lokala kontakten.

Arbetsgivaren finns på Europakontoret i Dublin och det är där diskussionen om kollektivavtal med Facebook Sverige måste tas. Men nu har Unionen fått kontakt med rätt personer i Dublin och inom en snar framtid kommer nästa möte att äga rum.

- Vi har begärt ett möte för att diskutera vad kollektivavtal innebär för Facebook som arbetsgivare och för de anställda, säger Ulf Solhall.

Facebook är ett amerikanskt bolag utan fackliga traditioner och med en strikt hierarki. Dessutom är det ovanligt slutet. Inte ens Ulf Solhall är säker på hur många anställda bolaget har i Sverige och hur många som är anställda av olika underleverantörer och dotterbolag.

Som regionchef i Uppsala har han dock stött på liknande bolagsstrukturer tidigare, som i kontakten med utlandsägda läkemedelsbolag.

- Man får backa lite, och börja med att förklara från grunden hur arbetsmarknaden fungerar här, förklara den svenska modellen.

Från Facebook har man tidigare sagt att de anställdas villkor ändå är bättre än vad något kollektivavtal kan ge. Vad har de att vinna på att teckna kollektivavtal?

- De har säkert bra villkor, men med all säkerhet inte lika bra på alla punkter. Ett kollektivavtal försämrar inga villkor, det finns ingen anledning att vara rädd för det. För tjänstemän innebär kollektivavtal en bottenplatta som ger trygghet och rättvis del av kakan.

Har du kunnat tala med några av de anställda på Facebook i Sverige och höra hur de tänker?
- Nej, det har jag inte. Det är ju svårt att komma in på arbetsplatsen. Men nu har vi kontakten på plats. Nu kan vi börja resonera.

Vad har Unionen att vinna på att få till ett avtal med Facebook?
- Det är ett amerikanskt, globalt företag i världen. Det är mycket viktigt att vi kan träffa ett kollektivavtal med en så stor aktör som Facebook.

Vågar du hoppas på att det ska gå i hamn?
- Jag tror på att Facebook, i dess strävan att vara en god arbetsgivare, tecknar kollektivavtal med Unionen efter att de har fått förklarat innebörden av ett kollektivavtal för sig.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.