Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Stopp för avtal om konkurrensklausul

Mellan fack och arbetsgivare inom industrin har det sedan länge funnits en överenskommelse som begränsar användandet av konkurrensklausuler vid anställning. Men nu säger både Svenskt Näringsliv och Industriarbetsgivarna upp avtalet.
Linnea Andersson Publicerad 27 augusti 2014, kl 15:05
Colourbox
Svenskt Näringsliv vill inte omförhandla den överenskommelse om begränsning av konkurrensklausuler i anställningskontrakt, som funnits mellan fack och arbetsgivare sedan 1969. Colourbox

Konkurrensklausuler finns till för att stoppa arbetstagarnas möjligheter att under en viss period efter anställningens slut börja arbeta inom verksamheter som konkurrerar med den tidigare arbetsgivaren. De är tänkta att gälla inom branscher där medarbetare kan sitta på viktig information om sin före detta arbetsplats.

Att arbetsgivare och fack kommit överens om en begränsning av användandet av konkurrensklausuler är för att arbetsgivare inte ska missbruka rätten mot personal som byter jobb.

Ett sådant avtal har funnits sedan 1969 då Unionen (Sif), Sveriges Ingenjörer och Ledarna kom överens med Svenskt Näringsliv (dåvarande SAF). Samma överenskommelse har senare antagits mellan Industriarbetsgivarnas förbund och tjänstemannafacken.

Nu har Svenskt Näringsliv sagt nej till att omförhandla överenskommelsen och Industriarbetsgivarna väljer att följa deras exempel. Avtalet är föråldrat både vad gäller branscher och vilken typ av kunskap som omfattas menar Svenskt Näringsliv.

- Det finns behov av ett bredare avtal som täcker fler sektorer än industrin. Men det är otidensligt även vad gäller industrin, säger Sverker Rudeberg, som arbetar med arbetsgivarsamverkan på Svenskt Näringsliv.

Enligt honom gäller dagens avtal främst teknisk kunskap. Sverker Rudeberg poängterar att man öppnar upp för förhandling av ett nytt avtal, som kan gälla samtliga branscher inom Svenskt Näringsliv.

På Unionen har man ännu inte satt sig in i vad uppsägningen innebär eller vilka konsekvenser den kan få.  Klausulen har formellt sett främst förekommit i avtal med arbetsgivare inom industrin men har smittat av sig även på andra arbetsgivare.

- Den har fungerat normerande inom branscher och på företag som inte har haft den i sina avtal, säger Bosse Hallberg, avtalsexpert på Unionen.

Ett faktum som kan göra att begränsningen fortsätter att fungera som norm trots att den inte finns kvar i avtalen.

Om ingen omförhandling sker upphör överenskommelsen att gälla den 31 maj 2015.

Linnea Andersson
[email protected]