Marika Hahne har, liksom många andra på SATS, jobbet på gymmet som bisyssla. Tre gruppträningsklasser i veckan leder hon där, vid sidan av sin heltidsanställning på American Express Global Business Travel, där hon också är fackligt engagerad.
– När jag läste om vad som hände på SATS för något år sedan blev jag arg på hur det gick till där. Nu sitter jag med i Unionens branschdelegation på det här området och har då också kunnat bidra till förhandlingarna om kollektivavtalet. Det är jätteskönt att vi har fått till ett sådant nu, säger Marika Hahne.
Läs mer: 4 000 mindre i månaden för gyminstruktör
– Det här är ju en bransch där vi inte har kunnat påverka förut, där de flesta av oss har varit uteslutna på grund av SRAT:s krav på akademisk utbildning. Nu kan vi snart gå ut och värva medlemmar och bilda klubbar.
Läs mer: Gymanställda får fackliga muskler
Från och med den 1 september, när avtalet träder i kraft, kan Unionens medlemmar inom gym- och friskvårdsföretagen börja organisera sig.
En utmaning är dock att många inom branschen är deltidare, och att många också jobbar på flera olika arbetsplatser, påpekar Marika.
– Enligt avtalet måste man vara minst åtta medlemmar för att få löneförhandla och inom branschen finns många centers med få anställda på varje. Då kanske det enda rimliga är att bilda en riksklubb, men då är å andra sidan utmaningen hur man får folk att engagera sig.
– En annan fråga är hur exempelvis SATS har tänkt sig när det gäller att ett antal personer framgent kommer att jobba ett visst antal timmar med fackligt arbete. Då måste de ju också få ersättning för det. Normalt ryms detta inom en anställnings normala arbetstid, för det är inget man kan göra på sin fritid. Med så många timanställda kan detta bli en utmaning. Men det finns jättemycket att göra inom branschen och det ska bli väldigt intressant och roligt att se vad det här leder till. Jag ser verkligen fram emot detta.