Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Hockeydamerna får kollektivavtal

Alla spelare i högsta ligan kommer från och med oktober att kunna få ersättning om de skadar sig på isen. Damhockeyn har fått ett historiskt kollektivavtal på plats.
Lina Björk Publicerad 16 september 2020, kl 14:52
Mikael Fritzon / TT
Kollektivavtalet mellan Unionen och Arbetsgivaralliansen omfattar alla spelare i högsta ligan, SDHL. Mikael Fritzon / TT

– Att ha gått från ingenting till det här måste ses som en stor framgång. Framför allt innebär det att spelarna kommer att få bättre villkor att utöva sin sport och en trygghet om man skadar sig, säger Lukas Ringqvist, central ombudsman på Unionen med ansvar över idrotten.

Läs mer: Stora löneskillander i hockeyn

Kollektivavtalet omfattar alla spelare i högsta ligan, SDHL. I avtalet ingår, förutom de allmänna villkoren, försäkringslösningar som innebär att spelarna får ersättning om de skadar sig på isen och behöver rehabiliteras eller om de skadar sig så illa att karriären tar slut. Det finns även avsättningar till pension från och med den 1 augusti 2021, ett omställningsstöd som ska gå till fortbildning under karriären men också stöd att komma vidare när spelarna lägger skidskorna på hyllan.

Läs mer: Många gubbar tycker hockeyn är för män

– Den viktigaste delen i det här har varit försäkringsbiten eftersom spelarna i stort sett har utövat sin sport helt oförsäkrade. Vi är väldigt nöjda att vi fått den tryggheten på plats och att lösningen också blev ekonomiskt försvarbar för klubbarna, säger Lukas Ringqvist.