Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Grattis på kollektivavtalets dag!

Jobbar du på en arbetsplats som har kollektivavtal? Då är det bara att gratulera. För en Unionenmedlem kan tjänstepension, rätt till lönehöjning, sjuklön, föräldraledighets- och semestertillägg samt mycket mer av det som ingår i ett kollektivavtal, vara värt omkring 80 000 kronor om året. I vissa fall ännu mer.
Linnea Andersson Publicerad
TT
Grattis alla vi som omfattas av kollektivavtal - i dag är kollektivavtalets dag! TT

Förra året omfattades nästan 3,6 miljoner anställda av kollektivavtal, inklusive hängavtal. Sammanlagt finns det 572 olika kollektivavtal inom privat sektor, statlig sektor samt inom kommuner och landsting. Omkring en halv miljon arbetstagare är dock utan avtal. 

Med kollektivavtal har du rätt till löneförhöjning. Men varifrån kommer pengarna och vem bestämmer hur de fördelas? Vad ger kollektivavtalet i din plånbok? 

Trots många uppenbara fördelar med att omfattas av kollektivavtal förekommer myter, missuppfattningar och till och med ren smutskastning av kollektivavtal. Här reder Unionens ombudsman Gunilla Krieg ut fem myter.

Utan kollektivavtal kan det bli dyrt att vara sjuk. En undersökning visar att du i snitt får 2 500 kronor mindre i månaden om du blir sjuk, jämfört med om det finns avtal på ditt företag. Dessutom påverkas pensionen negativt.

Vanligast är kollektivavtal inom industrin, där 67 procent av företagen hade avtal 2010. Däremot är det betydligt glesare inom tjänstesektorn, där bara 38 procent hade avtal samma år. Sämst på att teckna kollektivavtal är företag med upp till 50 anställda

Förra året gjorde Unionen en särskild satsning för att få till schysta villkor i trafikskolebranschen. Satsningen ledde till att flera trafikskolor i Malmö och Lund tecknade kollektivavtal.

Här kan du lära dig mer om kollektivavtal eller räkna ut vad ditt avtal är värt för just dig.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.

Avtal

Spotify vill inte fortsätta förhandla

David Österberg Publicerad 9 augusti 2023, kl 11:51
Spotify vill inte fortsätta förhandla
Skylt utanför Spotifys huvudkontor i Stockholm.
Spotify vill inte fortsätta förhandla