Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Få egenföretagare känner till att de kan teckna avtal

Det är vanligare att pensionärer än de som är under 30 driver företag. En orsak är sannolikt bristen på trygga villkor. Men det finns ett ännu ganska okänt sätt att motverka det, genom att teckna kollektivavtal åt sig själv som egenföretagare.
Anita Täpp Publicerad
Fredrik Sandberg/TT
Är du egenföretagare och medlem i Unionen kan du teckna kollektivavtal åt dig själv. Fredrik Sandberg/TT

Framför allt i glesbygden är bristen på yngre företagare ett stort problem, menar Småföretagarnas riksförbund. Enligt beräkningar man har gjort är exempelvis 70 procent av mellersta Norrlands företagare över 50 år medan fyra av tio har passerat pensionsåldern.

I och med att så många företagare är äldre, och har svårt att hitta efterträdare, så kommer snart tusentals småföretag tvingas lägga ner, menar förbundet. Som också tror att de yngres minskade intresse för att driva företag under de senaste åren beror på de otrygga villkoren.

– Är du i 30- till 40-årsåldern och har familj, har du kanske inte möjlighet att vara utan lön en period. Du behöver också tryggheten som kommer med en anställning, de förmåner som finns med exempelvis föräldraledighet, semester och sjukersättning, säger Lars Strömberg, förbundssekreterare i Småföretagarnas riksförbund.

Ett sätt att öka tryggheten för den egenföretagare som har ett aktiebolag är att genom att vara medlem i Unionen Egenföretagare kunna teckna kollektivavtal åt sig själv, som anställd i bolaget. Eller hängavtal som det då kallas eftersom man inte är med i ett arbetsgivarförbund.

Då omfattas man exempelvis av en sjukförsäkring och TGL, vilket är ett engångsbelopp som betalas ut till ens anhöriga om man avlider. I och med avtalet får man också dra nytta av kraftigt sänkta pensionsavgifter, vilket betyder mycket för pensionens storlek.

Trots att cirka 4 500 medlemmar i Unionen Egenföretagare har den här möjligheten, i och med att de har ett aktiebolag, så har fortfarande bara runt 250 medlemmar utnyttjat den, konstaterar den marknadsansvarige Andreas Holmbäck.

– Det beror troligtvis på att kännedomen om att man kan teckna hängavtal fortfarande är liten. Men vi hoppas att fler snart ska inse fördelarna med det, säger han.

Läs om fotografen Terri som tecknat avtal

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.

Avtal

Spotify vill inte fortsätta förhandla

David Österberg Publicerad 9 augusti 2023, kl 11:51
Spotify vill inte fortsätta förhandla
Skylt utanför Spotifys huvudkontor i Stockholm.
Spotify vill inte fortsätta förhandla