Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Egenföretagare kan teckna kollektivavtal

Många drar sig för att starta eget på grund av den ekonomiska otryggheten. Men det går att ordna så att man har samma säkerhet som anställda. Det har nu fotografen Terri Lindholm gjort.
Anita Täpp Publicerad 15 december 2017, kl 13:07
Fredrik Stehn
Trygg egenföretagare. Terri Lindholm förverkligade sin dröm om att frilansa som fotograf. Fredrik Stehn

När Terri Lindholm sa upp sig från sitt arbete som sjukhusfysiker för att bli egenföretagande porträttfotograf skakade många på huvudet. Jobbet i landstinget var tryggt och högavlönat och hade krävt många års studier. Först för att bli doktor i fysik, sedan för att bli specialist på magnetröntgen och medicinska bilder och kunna ägna sig åt hjärt- och hjärnforskning.

Steget från fast anställd fysiker till fotograf kan tyckas långt. Men intresset för bild har alltid funnits där och när Terri var föräldraledig blev hon övertygad om att hon måste försöka försörja sig på det.

– Jag insåg att det var det jag brann för. Samtidigt var jag nyfiken på egenföretagande, säger hon.

Hon fick helhjärtat stöd av sin man.

– Han vet ju vilken person jag är. När jag har ett mål så når jag det. Avgörande var också att vi inte belånat huset så mycket.

2010 började hon med porträttfotograferingen som bisyssla, genom att starta enskild firma. Ett par år senare hade uppdragen blivit så många att Terri vågade säga upp sig och satsa helhjärtat på fotograferingen.

När hon kommit upp i en årlig omsättning på en miljon bestämde hon sig för att stöpa om den enskilda firman till ett aktiebolag. Då fick hon råd om företagsförsäkringar av en banktjänsteman.

– Jag insåg att jag även måste börja tänka på mig själv. Jag fyller snart 40 och behöver se över mitt pensionssparande.

Bankens pensionsråd var dock inget hon nappade på.

– Det kändes mest som att de ville sälja på mig saker. De ville att jag skulle spara 5 000 kronor i månaden. Dessutom var det höga avgifter på allt.

Det var väldigt överraskande att man kan teckna avtal som egenföretagare och få en riktig pension

I stället gick hon med i Unionen, främst för att hon hade fått veta att man som egenföretagande medlem kan pensionsspara förmånligt om man tecknar ett kollektivavtal, eller hängavtal som det då heter, för sig själv som anställd i det egna företaget.

Med hjälp av en ombudsman på förbundet tecknade hon avtalet och en försäkring som gäller om hon blir sjuk eller går bort.

– Det var väldigt överraskande att man kan teckna avtal som egenföretagare och få en riktig pension. Avtalet kostar mig runt 2 250 kronor i månaden och då kan jag också dra nytta av de låga pensionsavgifterna i ITP-systemet, säger Terri.

HÄNGAVTAL FÖR EGENFÖRETAGARE

  • När man tecknar kollektivavtal som egenföretagare kallas det hängavtal, eftersom man inte är med i ett arbetsgivarförbund. Det kan bara tecknas för aktiebolag. Om du anställer och vill att personalen ska få samma villkor tecknar du kollektivavtal.
  • Med hängavtal omfattas du av sjukförsäkring och TGL (ett engångsbelopp som betalas till dina anhöriga om du avlider).
  • Du får dra nytta av kraftigt sänkta pensionsavgifter, vilket betyder mycket för pensionens storlek.
  • Du kan också teckna en arbetsskadeförsäkring.
  • Det går att under en period välja bort hängavtal och sedan ta tillbaka det. Det man har pensionssparat ligger alltid kvar.

SÅ MYCKET KOSTAR DET
För den som har en inkomst på max 7,5 inkomstbasbelopp (för närvarande 37 807 kronor) brutto per månad kostar hängavtalet 4,5 procent av lönen, plus en liten summa för sjukförsäkring, totalt 1 853 kronor per månad.

För högre inkomster får man betala 30 procent plus kostnaden för sjukförsäkringen. Med en bruttolön på 50 000 kronor blir totalkostnaden 5 554 kronor.

Avtal

Nytt huvudavtal mellan PTK och Fremia

Arbetsgivarorganisationen Fremia och PTK har tecknat nytt huvudavtal. Nu jobbas på att bygga upp en omställningsorganisation, för att ge anställda inom ideella organisationer såväl omställnings- som kompetensstöd från 2023.
Johanna Rovira Publicerad 3 november 2022, kl 13:05
Handslag.
Fremia och PTK har kommit överens om ett nytt huvudavtal. Foto: Anders Wiklund/TT

I september strandade förhandlingarna mellan Privattjänstemannakartellen, PTK, och arbetsgivarorganisationen Fremia. Detta fick till följd av att 9 000 Unionenmedlemmar inom ideella sektorn från och med oktober stod helt utan omställningsstöd i händelse av att de blev av med jobbet.

Förhandlingarna upptogs dock en kort tid senare och i veckan tecknades en nytt huvudavtal om trygghet, omställning och anställningsskydd mellan parterna.

Det är mycket glädjande att vi nu kunnat teckna ytterligare ett huvudavtal som stärker anställningstryggheten och kraftigt förbättrar möjligheterna för anställda att stärka sin framtida ställning på arbetsmarknaden, säger Martin Linder, ordförande för PTK, i ett pressmeddelande.

PTK

  • Samverkansorganisationen arbetar på uppdrag av 25 fackförbund.
  • Arbetar för att förbättra villkoren och öka tryggheten för privatanställda på jobbet, mellan jobb och efter arbetslivet.
  • Till PTK:s uppgifter hör att förhandla kollektivavtal, samverka med fackförbund och utbilda förbundsanställda och förtroendevalda.