- Det är djupt beklagligt att förhandlingarna avslutas. Vi hade ett unikt tillfälle att komma överens om ett avtal som skulle möta de stora förändringar som vi ser redan idag på arbetsmarknaden och som kommer att påverka en halv miljon jobb de närmaste 10-20 åren, säger PTKs ordförande Cecilia Fahlberg, i en kommentar.
Beskedet kom sent på torsdagskvällen. Tidigare på dagen talade Kollega.se med Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren, som då sa så här:
- Vi la ett förslag till hur man skulle kunna göra en del i ett brett avtal, i den del som rörde turordningen, säger Christer Ågren, vice vd för Svenskt Näringsliv, enligt vilken akademikernas nej inte innebär stopp för förhandlingarna.
- Nu håller vi på och går igenom förslaget bit för bit och diskuterar, och förklarar hur vi tänker och hur vi tror att det skulle fungera.
Hur stora är möjligheterna att få till ett avtal?
- Du kanske inte ska ställa frågan till mig. Det där är mer en intern PTK-fråga, säger Christer Ågren.
- Vi upplever att en majoritet av PTK-förbunden är beredda att köra en konstruktiv och ärlig förhandling kring det här, men är så klart lite konfunderade över vad akademikerna säger.
Det var strax före semestertid som Svenskt Näringsliv kom med sitt förslag. I potten både pengar till omställning för uppsagda och sjukskrivna, och hur turordningsreglerna vid uppsägningar ska se ut.
Det förslaget sa akademikerna i Saco-P nej till. De privatanställda akademikerna utgör 180 000 av PTK:s totalt 810 000 medlemmar. För tidningen Arbetet förklarade Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius att förslaget ”skulle medföra en nedmontering av det lokala fackliga arbetet”. Enligt Arbetet innebar förslaget bland annat att kompetens ska ligga till grund för uppsägningslistorna och att det dessutom är arbetsgivarna som avgör vad som är rätt kompetens.
Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, och den som ledde förhandlingarna med arbetsgivarna om ett nytt omställningsavtal har tidigare varit tydlig med att man från PTK:s sida inte skulle gå med på att det lokala fackets inflytande över neddragningsprocessen försvinner.
- Det är en nyckelfaktor i den svenska modellen, sa han till kollega.se i förra veckan.