Unionen-klubben på företaget efterlyser ett ställningstagande från sin förbundsledning och tänker ta upp frågan på sitt koncernfackliga styrelsemöte i veckan.
Uttalandet är från IF Metall-klubbens årsmöte och där skriver klubben att fackföreningsrörelsens positiva syn på EU inför omröstningen i mitten på 90-talet byggde på att kollektivavtalsmodellen skulle vara fredad vid ett EU-medlemskap. Lavaldomen visar motsatsen.
Domen kom i december och handlar om Byggnads blockad mot det lettiska byggföretaget Laval, som byggde om en skola i Vaxholm. Byggfacket ville skriva kollektivavtal med företaget. EU:s domstol kom fram till att blockaden stred mot EG-rätten och därför otillåten.
Volvoarbetarna vill nu att Sverige ska kräva ett permanent undantag för att garantera och skydda kollektivavtalen och konflikträtten. Just nu diskuteras Lissabonfördraget och klubben vill att Sverige ska använda den debatten till att ett sådant undantag som villkor för att skriva under fördraget.
IF Metall-klubben manar till facklig mobilisering för sin linje och vill att facket ska agera mot ett undertecknande av Lissabonfördraget om inte ett undantag tillåts.
Unionen-klubben på Volvo lastvagnar i Umeå har inte tagit ställning i frågan. Ordföranden Alf Söderlund berömmer dock IF Metall för att de bestämt sig. Han berättar också att Unionen-klubben inte diskuterat frågan.
Jag efterlyser stöd och ställningstagande från Unionens ledning och nu kommer vi att ta upp det här på vårt koncernfackliga styrelsemöte senare i veckan, säger han.
Alf Söderlund är ordförande i Unionens koncernfack på Volvo. Det är sammanlagt 21 klubbar i koncernfacket.