Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Volvo lägger nya tjänstemannajobb i Polen

När Volvo Business Services och Volvo IT expanderar sker det i Polen och ger flera hundra nya jobb där, något som skapar oro bland de anställda i Göteborg.
Publicerad
- Självklart hade det varit bättre om jobben skapats här hemma. Även om vi är internleverantörer är vi konkurrensutsatta. När jättar som Accenture bygger upp verksamhet i lågprisländer erbjuder de en annan prisbild, säger Hans Hansson Sifklubbsordförande på Volvo Business Services som handhar fakturering och bokföring.
Med expansionen i Polen har hittills 16 tjänster försvunnit från Göteborg. I Svenska Dagbladet hävdar Volvos presschef Mårten Wikforss att tre nya jobb i utlandet ger ett nytt i Sverige. Ett påstående som Hans Hansson ifrågasätter.
- Vi kan inte räkna så, ett tjänsteföretag behöver ingen serviceorganisation här hemma. Det är möjligt att det är några jobb plus, men jag kan inte bedöma att det skulle vara ett på tre. Det kanske gäller hela koncernen.
Att Volvo har egen verksamhet i lågkostnadsländer är att föredra framför att den läggs ut, anser han.
- Då får vi insyn genom både företag och fack. Representanter från Solidaritet finns med i Volvos europeiska företagsråd, säger Hans Hansson.
Ökad globalisering kräver ökat fackligt samarbete över gränserna.
- Det behövs både lokalt och centralt utbyte så att vi kan stämma av löneläge och löneökningar, anser Hans Hansson
Polen beskrivs som attraktivt för utländska företag då månadslönerna i industrin ligger på 4 500 kronor, arbetsmarknaden anses flexibel, lönesättningen individuell och fackförbund saknas.
- Att fack saknas är en konkurrensfördel som vi inte tycker om. En av de viktiga fackliga strategierna är att stötta och utveckla kontakterna med fack i länder som Polen, säger Martin Linder, ordförande för Sifs koncernfack på Volvo och ledamot i Sifs förbundsstyrelse.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.