Med expansionen i Polen har hittills 16 tjänster försvunnit från Göteborg. I Svenska Dagbladet hävdar Volvos presschef Mårten Wikforss att tre nya jobb i utlandet ger ett nytt i Sverige. Ett påstående som Hans Hansson ifrågasätter.
- Vi kan inte räkna så, ett tjänsteföretag behöver ingen serviceorganisation här hemma. Det är möjligt att det är några jobb plus, men jag kan inte bedöma att det skulle vara ett på tre. Det kanske gäller hela koncernen.
Att Volvo har egen verksamhet i lågkostnadsländer är att föredra framför att den läggs ut, anser han.
- Då får vi insyn genom både företag och fack. Representanter från Solidaritet finns med i Volvos europeiska företagsråd, säger Hans Hansson.
Ökad globalisering kräver ökat fackligt samarbete över gränserna.
- Det behövs både lokalt och centralt utbyte så att vi kan stämma av löneläge och löneökningar, anser Hans Hansson
Polen beskrivs som attraktivt för utländska företag då månadslönerna i industrin ligger på 4 500 kronor, arbetsmarknaden anses flexibel, lönesättningen individuell och fackförbund saknas.
- Att fack saknas är en konkurrensfördel som vi inte tycker om. En av de viktiga fackliga strategierna är att stötta och utveckla kontakterna med fack i länder som Polen, säger Martin Linder, ordförande för Sifs koncernfack på Volvo och ledamot i Sifs förbundsstyrelse.
CHRISTINA SWAHN