Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vem bestämmer i ditt liv?

Allt som oftast slår det mig, både privat och i arbetslivet, att frågan vem som bestämmer är både otydlig och svår. För några år sedan såg jag en spännande organisationsbeskrivning som gick ut på att det i n t e är som vi tror och lever efter, att företaget är uppbyggt som en pyramid. I verkligheten kanske det är i cirklar.<br />
Publicerad
Min poäng är att vi liksom tar för givet att makten formar sig i hierarki, och de som är längst upp gillar ju förstås det, men det kanske inte är så enkelt.
Tänk om makten går i cirklar och det är svårt att avgöra var exakt i ett företag som de verkliga besluten fattas. Det kanske inte alls är hos högsta ledningen.
Det finns förstås beslut som tas på ett mycket auktoritärt sätt och med maktfullkomlighet. Där den som bestämmer inte är ett dugg intresserad av att lyssna eller förankra.
Det finns också politiska och globala maktsfärer som är hierarkiska och där de gräsrötter som utsätts för maktutövningen hela tiden är förlorare.
Men i vanliga relationer är det inte så enkelt. Vem är det som bestämmer på din arbetsplats? Vem är det som bestämmer i ditt privatliv? Jag tror att vi går mot en tid där den enskilda individen är mer säker och självständig och inte låter sig hunsas och förtryckas lika lätt. Där kön, ålder, status och andra maktstrukturer inte är lika cementerade och den enskilde tar sig rätten att säga ifrån. Eller rättare sagt bilden är mycket dubbel; å ena sidan är det många som upplever att klimatet hårdnat, att ifrågasättande bestraffas, å andra sidan är samhällsklimatet öppnare och det är lättare att säga ifrån.
Man kan misstänka att i den här dubbelheten är det många som går vilse. Som inte riktigt vet om det är okey att vara ifrågasättande. Inom psykologin finns det teorier om att vi flyr friheten. Att det finns trygghet i det auktoritära och att vi därför överdriver den makt andra har över oss och blir osäkra när vi själva ska bestämma.
Jag ser det då och då, hur enskilda liksom flyr det egna ansvaret, och att det kanske blir konflikt, genom att överdriva den makt andra har över dem. Jag ser också att de som har makt helt plötsligt blir osäkra. Hur chefen får för sig att han eller hon borde säga ifrån och blir auktoritär på ett sätt som de aldrig varit förut. Eller föräldrar som tror att de brister i sitt föräldraskap om de låter barnet få den där glassen i affären och istället skäller ganska omotiverat.
Ibland tänker jag att det borde finnas kurser i hur man bestämmer, men också i hur man tar emot beslut man inte gillar. Vi borde tränas oss mer i makt. Både i att utöva den och att förändra den utan att bli skrämda och tystade. De allra flesta av oss älskar historier om människor som satt sig upp mot makten, som gjort det på ett modigt och intelligent sätt.
Min tanke far till Gandhi, men film- och litteraturhistorien kryllar av hjältinnor och hjältar som utmanat den rådande ordningen och ofta med humor och list. Det borde finnas ett statligt verk: Maktfördelarmyndigheten, som satte upp mål och medel för en klok maktfördelning både i det stora och i det lilla.
När jag skriver det här slår det mig att en av mina döttrar, någon gång i tonåren, när jag skällde på henne helt plötsligt härmade en bandhund och sa vov vov. Jag kom helt av mig och när jag såg hennes lyckliga flin började jag också skratta. Behöver jag skriva vem av oss som bestämmer? Hon har inte bara bestämt, hon har dessutom fått mig att tro att det är jag som gör det.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.