Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vart tredje varsel leder till uppsägning

Har ett företag börjat göra sig av med personal är sannolikheten 90 procent för att det blir nya nedskärningar inom tre år.
Publicerad
Detta gäller amerikanska förhållanden. Men mönstret syns även i Sverige, säger Johnny Hellgren, arbetslivsforskare vid psykologiska institutionen Stockholms universitet.
Han har studerat så kallad "downsizing" och dess följder på individnivå.
På onsdagen höll han i ett seminarium på Sifs Stockholmsavdelning.
- I USA talar man i dag om "rightsizing", det vill säga att vid varje marknadsläge och marknadskonjunktur finns det ett "rätt numerärt antal" i personal.
Personalnedskärningar har en tydlig koppling till börskurser. Inte sällan ställs varsel i syfte att hålla börskurserna uppe.
- Endast 20-30 procent av varslen genererar riktiga uppsägningar, säger Johnny Hellgren som började studera downsizing i samband med den första vågen nedskärningar i Sverige, i början av 1990-talet.
- Då downsizade sådana företag som det gick riktigt dåligt för. I dag innebär downsizing ofta en gallring av personal, medan verksamheten fortgår som vanligt.
Detta ställer höga krav på den kvarvarande personalen, som enligt egna skattningar i vissa fall mår sämre efter nedskärningar än vad de uppsagda gör, oavsett om individerna i den senare gruppen har fått nya jobb eller inte.
- På engelska kallas de som finns kvar survivors, det vill säga överlevare.
Men det är överlevare med ärr i själen, för förtroendet för arbetsgivaren har fått sig en knäck.
Bäst, både fysiskt och psykiskt vid en nedskärning, klarar sig i Johnny Hellgrens studier avtalspensionärerna. Gruppen 60 och däröver som på förmånliga ekonomiska villkor kan ägna sitt liv åt annat än förvärvsarbete.

MARIE NÄRLID

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.