Han har studerat så kallad "downsizing" och dess följder på individnivå.
På onsdagen höll han i ett seminarium på Sifs Stockholmsavdelning.
- I USA talar man i dag om "rightsizing", det vill säga att vid varje marknadsläge och marknadskonjunktur finns det ett "rätt numerärt antal" i personal.
Personalnedskärningar har en tydlig koppling till börskurser. Inte sällan ställs varsel i syfte att hålla börskurserna uppe.
- Endast 20-30 procent av varslen genererar riktiga uppsägningar, säger Johnny Hellgren som började studera downsizing i samband med den första vågen nedskärningar i Sverige, i början av 1990-talet.
- Då downsizade sådana företag som det gick riktigt dåligt för. I dag innebär downsizing ofta en gallring av personal, medan verksamheten fortgår som vanligt.
Detta ställer höga krav på den kvarvarande personalen, som enligt egna skattningar i vissa fall mår sämre efter nedskärningar än vad de uppsagda gör, oavsett om individerna i den senare gruppen har fått nya jobb eller inte.
- På engelska kallas de som finns kvar survivors, det vill säga överlevare.
Men det är överlevare med ärr i själen, för förtroendet för arbetsgivaren har fått sig en knäck.
Bäst, både fysiskt och psykiskt vid en nedskärning, klarar sig i Johnny Hellgrens studier avtalspensionärerna. Gruppen 60 och däröver som på förmånliga ekonomiska villkor kan ägna sitt liv åt annat än förvärvsarbete.
MARIE NÄRLID