- De etablerade institutionerna, som Almi, Vinnova och Nutek, fångar upp existerande idéer. De väntar på att alla har tänkt klart. Vi ska hjälpa folk att skapa idéer.
I ett första led ska studiecirklar bildas där deltagarna ska träna upp sin kreativitet, med konsulter från uppfinnarskolan Ideum i Lidköping.
Därefter följer delmomentet mingel-mangel.
- Där ska nykreativa träffas, det är ungefär som när man är nyfrälst eller nykär, man känner en stor entusiasm, och den ska tas tillvara, säger Pontus Dahlberg.
Med på minglet ska också företrädare från skola, samhälle och näringsliv finnas. Deltagarna i projektet ska kunna få feedback på idéer.
I den tredje fasen ska idéer med affärsmässig potential identifieras och hjälpas vidare i processen. Då ska kontakt tas med institutionerna som väntar på "färdigtänkta" förslag, det vill säga Almi, Nutek och Vinnova.
- Alla har någon kreativ ådra. Till skillnad från IQ kan man träna upp och öva kreativiteten. Vi har 270 000 människor i Värmland. Om alla började tänka kreativt så att det i slutändan leder till innovationer har man åstadkommit något, säger Pontus Dahlberg.
Tanken är att projektet ska dra igång i januari. Sif i Värmland satsar pengar i början av projektet, bland annat för kursplaner och konsulter. Tanken är att kommunerna sedan ska ta över.
LINDA SVENSSON