Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Värmländsk kreativitet ska tas tillvara

Sif i Värmland ska tillsammans med bland andra Grums Näringslivscentrum stimulera goda idéer som i slutänden förhoppningsvis ska leda till innovationer och nya företag.<br />
Publicerad
Pontus Dahlberg, ombudsman på Sif i Karlstad, är pappa till Krearena, ett nytt projekt i tre delar som tar sin start i Grums. Krearena syftar till att goda och utvecklingsbara idéer skapas och sedermera förverkligas.
- De etablerade institutionerna, som Almi, Vinnova och Nutek, fångar upp existerande idéer. De väntar på att alla har tänkt klart. Vi ska hjälpa folk att skapa idéer.
I ett första led ska studiecirklar bildas där deltagarna ska träna upp sin kreativitet, med konsulter från uppfinnarskolan Ideum i Lidköping.
Därefter följer delmomentet mingel-mangel.
- Där ska nykreativa träffas, det är ungefär som när man är nyfrälst eller nykär, man känner en stor entusiasm, och den ska tas tillvara, säger Pontus Dahlberg.
Med på minglet ska också företrädare från skola, samhälle och näringsliv finnas. Deltagarna i projektet ska kunna få feedback på idéer.
I den tredje fasen ska idéer med affärsmässig potential identifieras och hjälpas vidare i processen. Då ska kontakt tas med institutionerna som väntar på "färdigtänkta" förslag, det vill säga Almi, Nutek och Vinnova.
- Alla har någon kreativ ådra. Till skillnad från IQ kan man träna upp och öva kreativiteten. Vi har 270 000 människor i Värmland. Om alla började tänka kreativt så att det i slutändan leder till innovationer har man åstadkommit något, säger Pontus Dahlberg.
Tanken är att projektet ska dra igång i januari. Sif i Värmland satsar pengar i början av projektet, bland annat för kursplaner och konsulter. Tanken är att kommunerna sedan ska ta över.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.