Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Världen väntar - men hur är det med försäkringen?

Ungdomar reser som aldrig förr. Plötsligt går det inte att börja universitetet utan att först ha rest jorden runt med bästa gymnasiekompisen.<br />Då gäller det att vara ordentligt försäkrad.<br />
Publicerad
Många ungdomar betraktar säkert telefonnumret hem som den enda försäkring de behöver under utlandsvistelsen. Desto större anledning för föräldrarna att veta vilket försäkringsskydd som är nödvändigt. Och kontrollera att barnet betalar premien - eller i värsta fall betala den själv. Det är det värt.
När man väljer reseförsäkring ska man läsa villkoren noga och se till att försäkringen ger ersättning för:

Sjukvårdskostnader om den som reser skulle bli sjuk eller råkar ut för olycksfall.
Hemtransport vid sjukdom.
Möjlighet för anhöriga att resa till den sjuke.

Dessutom behövs:

- Bagage- och egendomsskydd som ger ersättning för stulna pengar och biljetter.
- Ansvarsförsäkring, rättsskydd och överfallsskydd.

En bra reseförsäkring innehåller alla dessa fem moment.

Få svenskar har en aning om vad sjukvård utomlands och hemtransport egentligen kostar. Det kan bli nästan komiskt dyrt. Så fort transporter och operationer är med i bilden kan slutnotan lätt hamna på en miljon kronor och mer.
Många har ett bra grundskydd i resedelen av sin hemförsäkring. Den gäller för ungdomar som hör till familjen, förutsatt att de är skrivna på samma adress om övriga familjen. De får alltså inte ha flyttat hemifrån.
Den reseförsäkringen gäller dock bara i 45 dagar.
Om resedelen i hemförsäkringen innehåller de viktiga punkterna ovan, kan det vara idé att förlänga den - om det går. Annars blir det till att teckna en separat reseförsäkring.
Om resedelen i hemförsäkringen är bra, blir det billigast att utnyttja den så mycket som möjligt och teckna den separata reseförsäkringen från dag 46.
-Men se till att alla försäkringar är tecknade och klara före avresan. Det går inte att köpa en reseförsäkring om resan redan har påbörjats. Om man vill förlänga en försäkring under resans gång måste det ske innan den har gått ut, säger Carita Lindborg på Konsumenternas Försäkringsbyrå.
De separata reseförsäkringarna är långtifrån billiga. De kan kosta allt från 4000 till 25000 kronor för ett halvår. Enligt Carita Lindborg finns det därför anledning att tro att många reser iväg utan riktigt försäkringsskydd, även om det inte finns någon statistik som stärker misstanken.
Det är ett mycket vanligt missförstånd att den som reser tror sig vara försäkrad om resan är betald med ett kreditkort. Så är absolut inte fallet. Den försäkringen gäller exempelvis förseningar, avbetalningsskydd och självriskeliminering. Den täcker inte sjukvårdskostnader eller hemtransport.
Utöver reseförsäkringen behövs en bra sjuk- och olycksfallsförsäkring. Många föräldrar har redan tecknat en barn- och ungdomsförsäkring för sitt barn som brukar gälla tills barnet har fyllt 25 år. Den ger ersättning om den som reser råkar ut för olycka eller sjukdom som leder till invaliditet. Dessa försäkringar har ofta begränsningar vid utlandsresa. Det är till exempel vanligt att de bara gäller om resenären är borta högst ett år. Plocka alltså fram sjuk- och olycksfallsförsäkringen och läs villkoren.

Läs om villkor och prisexempel på www.konsumenternasforsakringsbyra.se
Översikten har ett par år på nacken och är under omarbetning men ger ändå en överblick över vad man bör ha och vad det kostar.

Tre populära ungdomsresor
- Jorden runt med ryggsäck

Åka jorden runt med ryggsäck är en vanlig ungdomsdröm. Den är inte så svår att uppnå för den som är beredd att jobba och spara. Många nöjer sig med "bara" en kontinent, och då är det ofta Asien eller Australien som gäller.
Den här resan kan tära hårt på föräldrarnas nerver. Resrutten är vagt planerad, några fasta hållpunkter finns knappt. Resan kan vara ett halvår eller mer och det blir ofta glest mellan telefonsamtalen och mejlen. Vad som helst kan hända. Det gäller att försäkringspremierna är betalda.
Och det är dyrt. En titt på Konsumenternas Försäkringsbyrås översikt visar att premierna för ett halvår kostar mellan 4 000 och 25 000 kronor för ett halvår. De allra flesta försäkringar gör dessutom undantag för vad de kallar "äventyrliga aktiviteter". Något att tänka på för den som har tänkt ägna sig åt forsränning och surfning i Australien. Försäkringsbolaget Gouda Reseförsäkring har en särskild ungdomsförsäkring som är prisvärd och inte gör några undantag för äventyrligheter. Prisexempel för en 20-åring som reser i Asien i sex månader är 4 010 kronor.
-Vi erbjuder också 30 procents rabatt för den som väljer bort bagageskyddet. 25 procent av våra kunder gör det, säger Magnus Sehlberg på Gouda.
Men då får man ju heller ingen ersättning för stulna värdesaker? Är det vettigt?
Ja, påstår Magnus Sehlberg. Om man ändå bara reser med en liten ryggsäck som man bär hela tiden och betalar med kort som lätt kan spärras och så lite kontanter som möjligt, kan det finnas skäl att välja bort bagageskyddet.

Till USA som au pair
För föräldrarna känns det ofta lite lugnare att se sina ungdomar vara iväg till USA som au pair. De hamnar i en familj och med lite tur fungerar både arbetet och språkstudierna bra. Från försäkringssynpunkt behövs ändå grundskyddet med sjukvårdskostnader, hemtransport och möjlighet för anhöriga att resa dit om något händer.
Det viktiga är att ha en försäkring som även gäller för arbetstiden, samt ansvarsförsäkring rättsskydd och överfallsskydd. Ansvarsförsäkringen kan behövas om au pair-flickan (eller -pojken) skulle bli anklagad för att ha orsakat någon annan skada.
Enklast och ofta bäst är det att använda någon av de särskilda au pairförsäkringar som säljs genom au pairförmedlingarna, exempelvis EF. Alla de vanligaste försäkringsbolagen uppfyller de krav man bör ställa.
Tänk på att teckna en försäkring som verkligen gäller för hela utlandsperioden. Priserna är betydligt lägre än för jordenruntresa - mellan omkring 1500 och 3700 kronor för ett halvår.

Plugga franska i Paris
Efter tio år av svenskt EU-medlemskap känner man sig nästan som hemma i hela Europa. De flesta ungdomar tar det för självklart att studera och arbeta fritt i EU, och gör det också. En termins franska i Paris och/eller engelska i London är närmast ett måste.
Grundregeln är att en EU-medborgare har rätt till samma sjukvård på samma ekonomiska villkor som befolkningen i landet.
Men man måste dels vända sig till den allmänna sjukvården, dels ha med sig det så kallade EU-kortet, som beställs från Försäkringskassan före avresan.
Det där med allmän sjukvård är inte alltid så lätt som det låter.
I många länder är det svårt att skilja på allmän och privat sjukvård. Enda rådet är att skaffa sig en överblick när man anländer.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.