Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Varför ska en man ge råd till unga kvinnor?

Lars Einar Engström skrev häromåret boken "En sexists bekännelser". Nu kommer uppföljaren "Sexistens karriärhandbok för unga kvinnor".<br />Varför ska en medelålders man som du ge råd till unga kvinnor?<br />
Publicerad
Jag tror att vi medelålders män måste vara de som går före och plogar. Unga män gör inte som vi säger, de gör som vi gör. En annan sak är att om vi letar efter kompetens, och om vi vill få bättre företag och organisationer utifrån lönsamhet, motivation, trivsel, idéer, måste vi ha en blandad grupp. En blandad grupp ser andra saker än en enkönad grupp. Fler och fler män inser det. Och det är inom gruppen unga kvinnor som allt kommer att hända. Enligt skolverket är de bättre på allt, utom på gymnastik.

Hur lyder dina bästa råd?
-Gå exempelvis inte på sådana trix vid en anställningsintervju som att de säger till dig att de kan sträcka sig till 23000, när lönen egentligen borde vara 25000. Det är ofta lättare för män att kräva högre ingångslön, och att få det. Kvinnor är för snälla, för ärliga. I ett samhälle med mansnormer blir det fel. Om en kvinna vid en anställningsintervju får frågan om hon gjort en viss sak svarar hon ärligt att hon inte gjort det, att hon nog inte kan. Varför tro att du ska misslyckas när du inte har provat? En man kan svara att han kan tyska bara för att han varit på semester där, medan en kvinna som läst 60 poäng tyska säger att hon måste fräscha upp kunskaperna.
-Ett annat råd är att sluta dela med dig av dina idéer och sluta göra mäns jobb. Det handlar mycket om att ska man finnas ska man synas - att våga ta plats. Och om det är någon som inte lyssnar på dig på ett möte - våga fråga!

Måste unga kvinnor göra karriär på männens villkor?
-I viss mån är det så. Först måste man in, sedan kan man förändra.

Sexistens karriärhandbok har nyligen kommit ut på Premiss förlag.

Makten har ett kön
Kvinnorna har hyfsat stor makt inom politiken, 45 procent är kvinnor. Men det ser inte lika ljust ut för jämställdheten i näringslivstoppen där endast 5 procent är kvinnor. Det visar en rapport som presenteras av forskaren Anita Göransson. Rapporten bygger på enkätsvar från kvinnor och män i näringslivseliten. Enligt kvinnorna sker rekryteringen till toppositionerna via informella nätverk. Du söker inte dessa jobb utan blir tillfrågad av ditt nätverk och det stänger ute invandrare och kvinnor, menar de tillfrågade kvinnorna. Män hävdar istället att bristen på kvinnor i ledande positioner beror på att de inte söker sig dit.
Enkätsvaren är en del av rapporten "Maktens kön, kvinnor och män i den svenska makteliten på 2000-talet."

Fransk åldersdiskriminering
För första gången har ett företag i Frankrike dömts för åldersdiskriminering.
Vincent de Rocher, 45 år, tidigare direktör inom livsmedelsbranschen har varit arbetslös i några år. Han har sökt flera jobb utan att lyckas. Han hävdar att det är åldern som är det stora hindret.
Han fick nog och anmälde rekryteringsföretaget MRI som i en annons sökte efter personal i åldern 28 till 35 år. Domstolen gick på Vincents linje och ansåg att annonsen var diskriminerande. MRI erkände misstaget och dömdes att betala 5 000 kronor i böter.

Mäns lön ökar mer
Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor har ökat visar den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB. Under 2005 hade kvinnor en medelinkomst på 175700 kr vilket är en ökning med 3100 kr från året innan. Männens inkomster ökade med 4 700 kr under samma period vilket gav dem en medelinkomst på 236900 kr. En förklaring till skillnaden i inkomst är att fler kvinnor arbetar deltid än män.


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.